Even kennismaken: Jelle van der Ster

Aan het begin van het jaar konden we maar liefst drie nieuwe redactieleden verwelkomen: Lotte Timmermans (HKU), Rebecca Sigmond (Het Huis Utrecht) en Jelle van der Ster (SETUP). Allereerst maken we kennis met Jelle, algemeen directeur van SETUP.

Wat is SETUP?

SETUP is een platform voor een technologie-kritische samenleving. Met onder meer artikelen, installaties, projecten en onderzoek maken aangesloten kunstenaars en ontwerpers de sociale en ethische gevolgen van technologische ontwikkeling tastbaar en invoelbaar. ‘Het is tijd om meer mensen te laten meewerken aan en meedenken over technologie. Zo kunnen we samen de mogelijkheden van nieuwe technologie vieren, maar ons ook wapenen tegen de risico’s. We stimuleren mensen om een ethisch (tegen)geluid te ontwikkelen. Om te zien hoe het anders kan, of moet.’ (zie Over ons – SETUP)

Lans breken voor ongecontroleerde situaties

Jelle: “SETUP onderzoekt hoe technologische ontwikkelingen de maatschappij veranderen. Hoe een recente ontwikkeling als kunstmatige intelligentie onze ideeën van menselijke intelligentie kleuren. Daarnaast hebben wij goede banden met organisaties die technologie als technisch object (‘hoe werkt het?’) of expressief medium (‘hoe kan ik er kunst mee maken?’) onderzoeken. Deze kennis zou ik graag inbrengen in de redactieraad.

Daarnaast zou ik ook graag de ongemakkelijke glimlach die in SETUP projecten zit ook graag inbrengen bij een van de Residenties. Zo lijkt het mij geweldig om te kijken of we met Residenties in Utrecht een vuur- of vuurwerkkunstenaar naar Utrecht kunnen halen. Als broodnodig tegengeluid op het dominante veiligheid en beheersbaarheid denken. Om een lans te breken voor de waarde van onveilige en ongecontroleerde situaties.”

Kunstenaars die in de maatschappij staan

“Ik ben toegetreden tot de redactieraad omdat wij bij SETUP hetzelfde type kunst en kunstenaars belangrijk vinden: kunstenaars die met hun werk in de maatschappij staan. Kunstenaars die makend onderzoeken. Die ongewone samenwerkingen opzoeken. Om in een open, complexe, dynamische en vernetwerkte wereld nieuwe nieuwe perspectieven te geven en kritische vragen te stellen. Niet alleen als spiegel, maar ook als breekijzer. Residenties in Utrecht zoekt al jaren onconventionele samenwerkingen op in de Utrechtse culturele sector. Dat zorgt voor verfrissende nieuwe perspectieven en dat is iets waar ik graag aan bijdraag.”

Ideale kans

“Als SETUP willen wij ons de komende jaren meer mengen met en tussen internationale kunstenaars. Toetreden tot de redactieraad is een ideale kans om hen te leren kennen, door ons te mengen met het netwerk van Residenties Utrecht. Maar ook een mooie stok achter de deur om hier zelf werk van te gaan maken.”

Meer weten?

Home – SETUP
Open redactieraad 23 januari – Residenties in Utrecht

Foto Jelle: F. Faase Fotografie