Even voorstellen: Lotte Timmermans
Lotte Timmermans is een van de nieuwe leden van de artistieke raad. Lotte werkt bij de HKU en heeft veel contacten in het Utrechtse onderwijsveld. Ze nam het lidmaatschap van de artistieke raad (voorheen redactieraad) over van haar collega Jitske Hirs.
Lotte is afgestudeerd als filmmaker en houdt erg van koken. Gedurende haar loopbaan heeft ze beide passies afgewisseld of zelfs gecombineerd. Ze had een restaurant in Culemborg en ging twee jaar geleden daarnaast parttime bij de HKU aan de slag als projectleider Utrecht Creative Community. In september 2023 kreeg ze een functie erbij: coördinator Internationalisering Onderwijs. Sindsdien werkt ze fulltime bij de HKU.
Lotte heeft het stokje als lid van de artistieke raad (voorheen redactieraad) overgenomen van Jitske Hirs, wiens functie bij de HKU veranderde. Lotte is erbij sinds begin 2024. De artistieke raad sluit goed aan bij haar werk bij de HKU. Lotte: “Ik heb binnen de HKU internationalisering voor theater en conservatorium in mijn pakket, dus ik vind het heel logisch om de artistieke raad van Residenties erbij te doen. Voor de Utrecht Creative Community heb ik veel contacten met het onderwijs, zoals met Nimeto, het Grafisch Lyceum Utrecht en het ROC Midden Nederland. Ik werk veel samen met het mbo en hbo, samen met het werkveld. Als er iets interessants gebeurt, kan ik het meteen meenemen.”
Kennismaking
Haar eerste kennismaking met de artistieke raad was tijdens de open meeting in januari. Daarna heeft Lotte samen met Lidy een middag het resultaat van de brainstormsessies uitgewerkt. “Dat was heel leuk. We hebben echt gekeken, van wat zijn de opties. En zo zie je in zo’n sessie heel snel wie je potentiële partners kunnen zijn.”
Krachten bundelen voor het voortbestaan netwerk
Daarna heeft Lotte nog twee vergaderingen bijgewoond, waarvan de eerste heel inhoudelijk was. Maar bij de tweede werd de agenda bepaald door de actualiteit: het advies van de cultuurnota. In plaats van brainstormen over nieuwe samenwerkingen en kunstenaars hebben ze met elkaar nagedacht over hoe ze welke krachten kunnen inzetten of bundelen om te helpen in de voortgang van Residenties. Allerlei scenario’s werden vanuit ieders perspectief bedacht en besproken.
Lotte: “Het is nu een beetje een spannend moment om in te stappen. Omdat de voortgang op een andere manier gaat plaatsvinden dan het ging. Ik ga gewoon zoveel mogelijk proberen mijn netwerk en ingangen inzetten om mogelijkheden te creëren. Residenties is een autonoom netwerk, die op haar eigen manier dingen doet. Het is echt zonder als dat niet meer zou bestaan.”
Het belang van Residenties voor het onderwijs
Lotte: “Ik geloof heel erg in het delen. Als je voor de ene instantie, school of podium iets ontwikkeld of doet, waarom zou je het dan niet delen? Ik vind dat gewoon logisch. Als ik hoor dat ze bij de HU een masterclass hebben, dan vraag ik of mijn studenten daarnaartoe kunnen. Of dat we die ook hier kunnen organiseren.” Lotte zal binnen de HKU haar voelsprieten uitzetten voor residenties, maar hoopt ook residenten die passen bij de HKU naar binnen te halen. “Het is toch prachtig als iemand hier een seminar kan komen geven! Niet alleen voor mijn instelling, maar ook voor Nimeto en de GLU. Ik zit dan toch ook een beetje met de mbo pet op, omdat die vaak buiten spel blijven. Terwijl er daar ook heel veel behoefte aan is.
Je kan als onderwijsinstelling nooit regelen dat er een internationale kunstenaar speciaal voor jou naar Nederland komt. Daar zijn de budgetten niet voor. Maar als er een kunstenaar in Utrecht is, die toch al meerdere dingen in komt doen, dan wordt het ineens wel haalbaar! Dus ik hoop dat er veel te halen valt voor onderwijsinstellingen. Daarom is zo’n residentie-samenwerking ook zo belangrijk voor het onderwijs.”