Iedereen is welkom bij Studio MONAD

Studio MONAD en Residenties in Utrecht zijn met elkaar in contact gekomen via Amparo González Sola, de Argentijnse choreografe die al ruim vijf jaar verbonden is aan Residenties in Utrecht. Studio MONAD en Residenties delen dezelfde visie: het delen van expertise, kennis en kunde brengt zowel individuen als organisaties in de Utrechtse culturele scene verder.

Verbinding staat voorop. Heb je iets te bieden? Of heb je een vraag? Kom praten! Dat is het motto van beide stichtingen. Maar in tegenstelling tot Residenties in Utrecht heeft Studio MONAD wél een kantoor. (Residenties in Utrecht flexwerkt door de hele stad). En dat niet alleen, er is een studioruimte van zo’n 130 m2, met spiegels en een zwevende vloer. En een community space met vergadertafels en communitytafel van 10 meter. Met hun missie om meer verbinding tot stand te brengen, nodigen ze makers en creatievel organisaties uit om gebruik te maken van deze ruimtes.

Tijd om de community uit te breiden

Studio MONAD is opgericht door Nina van der Zouwen en Elaine Gadet, beiden dansers en dansdocenten, vanuit de wens om een ruimte te bieden aan jonge makers en die te begeleiden. Na een aantal omzwervingen hebben ze sinds anderhalf jaar hun basis gevonden aan de Mississippidreef 87, waar ze in korte tijd met behulp van crowdfunding een studio hebben gerealiseerd.
Studio MONAD is nu aan het kijken hoe ze zich verder kan ontwikkelen. Hoe ze de visie vanuit dans verder kan uitbreiden richting theatermakers, fotografen, videografen en culturele instellingen Nina: “We organiseren zelf dansevenementen en we hebben een trainingsprogramma. Daarnaast stellen we de ruimte beschikbaar voor allerlei creatieve organisaties en makers. We willen daarin een verbindende factor in zijn. En hoewel dans ons van oorsprong verbindt met onze huidige community, staan we er erg voor open om er ook andere kunstgenres aan toe te voegen. Maar niet alleen culturele organisaties zijn welkom, we hebben bijvoorbeeld ook de Universiteit ook over de vloer gehad. Het doel, vanaf dag 1, is dat mensen zich meteen thuis voelen als ze binnenkomen. Iedereen moet hier kunnen komen. We staan open voor partners die zich hier eventueel wat langer willen vestigen, die repetities willen inplannen of die op een andere manier samenwerkingen willen.”

““Het is heel mooi om de creativiteit in Utrecht overal te voelen buzzen en om die uit te breiden naar onze studio.”

Nina van der Zouwen

Er is geen competitie binnen creativiteit!

Nina en Elaine merken dat er niet altijd wordt opengestaan wordt om te delen. Dat individualistische is herkenbaar in de subsidiewereld. Je moet vechten voor je plekje en verantwoorden wat je waarom aan het doen bent en waarom je daarvoor geld moet krijgen. Terwijl, het culturele landschap in Utrecht biedt zoveel. En het kan allemaal naast elkaar bestaan. Het verrijkt elkaar juist. Studio MONAD faciliteert een ruimte en mogelijkheden voor makers en wil daarmee een statement maken: er is geen competitie binnen creativiteit! Nina: “Bij MONAD is iedereen gelijk, we zijn hier om elkaar te helpen. Als je toevallig een fotograaf nodig hebt en die loopt hier: connect met elkaar! Iedereen moet zich hier welkom voelen, ongeacht waar je vandaan komt, wat je doet, wie je bent. Mensen voelen zich hier gezien en geaccepteerd. En iedereen mag hier zichzelf zijn wat voor kunst je ook maakt. En daar ben ik heel erg trots op, op deze inclusieve community. Dat we dit voorbeeld kunnen geven. “

En er is nóg een overeenkomst met Residenties in Utrecht: de wens het publiek een inkijk te geven in het maakproces. Nina: “Kunst verbindt. En voor kunstenaars is het een heel waardevol onderdeel van het maakproces om contact te hebben en te reflecteren met publiek en dat je het gesprek aan kan gaan met mensen. Er is veel aanbod in Utrecht, maar de mogelijkheid om het proces mee te maken, met een wederzijdse meerwaarde, is er niet echt. Dat willen we meer mogelijk maken.”

Kom langs!

Of je als maker je netwerk wil uitbreiden, als culturele instelling wil kijken wat voor talent er rond loopt, of een ruimte wil huren. Of als publiek het maakproces mee wilt maken… kom langs bij Studio MONAD:

Mississipidreef 87, Utrecht

www.studiomonad.nl