Karin Boelhouwer nieuwe voorzitter


Karin Boelhouwer wordt per 1 november de nieuwe voorzitter van Residenties in Utrecht. Karin Boelhouwer volgt daarmee Sanne Scholten op, die vertrekt bij Residenties om zich te kunnen focussen op haar nieuwe baan als directeur van de PO-Raad. Karin neemt veel relevante ervaring mee als bestuurder bij onder meer de Kunstenbond en als voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in de provincie Utrecht.  

Karins ervaring en netwerk in de publieke sector en in het domein van de kunsten sluiten goed aan bij de functie die Residenties in Utrecht vervult. “Wat mij aanspreekt in de filosofie van Residenties is dat er communities ontstaan rond de komst van een internationale kunstenaar, op maat gesneden naar de wens van alle deelnemende partijen en dat ook de artiest een ontwikkeling doormaakt. Die wederkerigheid maakt Residenties uniek en als voorzitter bouw ik daar graag aan verder.” 

Waarom leek het je wel wat om voorzitter van Residenties in Utrecht te worden? 
“Vorig jaar woonde ik een optreden bij van Randa Awad tijdens Le Guess Who? in de bibliotheek op de Neude – dat bleek van Residenties in Utrecht te zijn.. Dat deed mij verwonderen: wat heeft Residenties toch een leuke en vernieuwde aanpak wat betreft communities. En sowieso: groepen, organisaties en mensen bij elkaar brengen vanuit kunst en cultuur past bij mij.” 

Wat spreekt je specifiek aan?
“Residenties ismer heel goed in om rond een internationale kunstenaar een netwerk tot stand te brengen dat helemaal op maat gesneden is. De kunstenaar ontwikkelt een project, samen met organisaties en inwoners uit stad en regio, rondom thema’s die allen aan het hart gaan. Door dat goed op elkaar te laten aansluiten en ook verder te brengen, ga je avontuurlijk, experimenteel en grensoverschrijdend te werk. Residenties brengt zo zowel disciplines als culturen bij elkaar. 

Zie je ook nog kansen? 
“Zeker, Residenties heeft veel potentie om nog meer te kunnen betekenen voor kunstenaars en organisaties, binnen en buiten de culturele sector. Residenties is als organisatie best bescheiden, en legt steeds de nadruk op activiteiten zonder zelf heel bekend te willen zijn. Ik zou best graag willen dat nog meer organisaties de kracht van Residenties kennen en willen samenwerken. Want in de rol van spin in het web is Residenties heel goed, en stad en regio kunnen daar meer van profiteren.” 

Welke ervaring neem je hiervoor mee?  
“In de Provinciale Staten was ik cultuurwoordvoerder en ik werk al lang in het domein van cultuureducatie en cultuurparticipatie. Ik weet waar mensen in de sector tegen aanlopen, en waar kansen liggen. Op diverse momenten heb ik trouwens samengewerkt met Sanne Scholten, in haar hoedanigheid als directeur-bestuurder van het LKCA. Samen werkten we aan bestendiging van de sector en lobbyden we voor aandacht voor het goede werk dat mensen in de sector doen. Dat ik nu Sanne ga opvolgen als voorzitter van Residenties vind ik een hele eer. Ik zie uit naar samenwerking met collega-bestuursleden en met Lidy en Maarten die het programma uitvoeren.”

En, Sanne, hoe kijk jij naar je vertrek als voorzitter?  
“Het was geweldig om Residenties, wat ik een prachtig initiatief vind, verder te brengen in de afgelopen jaren. We zijn opgenomen in de huidige cultuurnota en kunnen nu bouwen aan een mooie toekomst. Ik weet zeker dat Karin met haar ervaring en visie veel gaat betekenen voor Residenties. Het is jammer dat ik vertrek, maar ik laat Residenties in goede handen achter.”  

Karin Boelhouwer begint op 1 november 2022 als voorzitter van Stichting Residenties, waar Residenties in Utrecht zakelijk onder valt. Andere bestuursleden zijn Marian ter Haar, Alexandra Mientjes, Rohan Poldervaart en Jill Senhorst. In november organiseert Residenties op kantoor in De Munt een borrel om afscheid te nemen van Sanne en Karin te verwelkomen. Daarover later meer.