Meeting ‘Vertrouwen, een kwestie van cultuur’

Op dinsdag 31 oktober kon iedereen in Het Wilde Westen in Utrecht meepraten over hoe we het vertrouwen in onze samenleving kunnen laten groeien tijdens de meeting ‘Vertrouwen, een kwestie van cultuur: tussen mensen, bedrijven en politiek.’ De avond werd bezocht door mensen uit de politiek, kunst en het onderwijs, buurtbewoners en stadsgenoten.

Vertrouwen hebben en krijgen zien we in het cultureel gemeen, in commons: cultuur die ontstaat, leeft en groeit los van de markt en de overheid. De voortkomt uit en beweegt tussen inwoners van de stad.

Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen) nam de aanwezigen mee in zijn gedachten over vertrouwen en hoe een ‘common proof’ cultuurbeleid hieraan kan bijdragen. Pascal over deze avond: “Warmte. Dat is vooral wat bij mij is blijven hangen. Het gevoel met iets relevants bezig te zijn, dat heb je niet altijd als academicus. Het gevoel ook van een gevoelige snaar geraakt te hebben. Dat ik niet alleen sta te roepen in de woestijn.”

“Vertrouwen groeit ook dankzij de mensen die bereid zijn dat ’te organiseren’.”

deelnemer

Hierna deelden verschillende deelnemers hun persoonlijke ervaringen met vertrouwen: van samen muziek maken tot ervaringen met discriminatie en vluchten. Melly, student Community Development vertelde: “Op vertrouwen met een beroep worden gedaan als over de omstandigheid geen zekerheid gekregen kan worden. Als zekerheid bestaat is vertrouwen immers overbodig.”

Vervolg

Pascal: “Deze avond geeft energie om ermee door te gaan. Laten we de draad snel weer oppakken.” Deze goedbezochte meeting werd georganiseerd door leden van het Culture Commons Lab: Dotorhe Lucassen (Het Wilde Westen), Dennis Bouma, Fleur Dronkers, Anke Hamers en Aart van der Maas (Hogeschool Utrecht) en Lidy Ettema (Residenties in Utrecht). Zij gaan de aankomende periode onderzoeken wat een goede volgende stap zal zijn.

Wil je hierbij aansluiten? Stuur een mailtje naar residentiesinutrecht@gmail.com