Open brief n.a.v. advies Cultuurnota 2025-2028
Op woensdag 19 juni verstuurde Residenties in Utrecht een brief naar College van Burgemeester en Wethouders en Raadsleden van de gemeente Utrecht, naar aanleiding van het negatieve advies dat we ontvingen van de adviescommissie Cultuurnota 2025-2028.
Residenties in Utrecht werkt al al tien nauw samen met vele Utrechtse culturele organisaties. Wij doen ‘wat alle Utrechtse culturele organisaties willen, maar waar niemand tijd voor heeft: structurele samenwerking initiëren rond internationale kunstenaars die langere tijd in Utrecht zijn en het vinden van de juiste samenwerkingspartners binnen het onderwijs, het culturele en het maatschappelijk domein.’
Onze boodschap aan College en Raadsleden: Verander het beoordelingssysteem, zodat ook organisaties die niet in de hokjes passen en intersectoraal werken aanspraak maken op financiering.
Wij hopen hoe dan ook de komende jaren ons werk te kunnen voortzetten en samen te blijven werken aan unieke, creatieve projecten.
Lees hieronder de integrale brief. Met dank aan alle organisaties die ons steunen.
Brief aan College en Raadsleden gemeente Utrecht
Utrecht, 19 juni 2024
Geacht College, Geachte Raadsleden,
Residenties in Utrecht heeft een negatief advies ontvangen van de adviescommissie Cultuurnota 2025-2028. Graag delen we onze reactie en ons vergezicht met u.
In het najaar hebben wij met instemming kennisgenomen van de richting die er ambtelijk geformuleerd is in de nota van uitgangspunten Kleur bekennen. We hebben met plezier deelgenomen aan gesprekken hierover. Daarna stonden we voor de opgave onze werkwijze samen te vatten in een format, maar Residenties in Utrecht is lastig te vangen in een systeem.
Onze werkwijze draait om het verbinden van organisaties en inwoners, domein overstijgende kunstprojecten en het bouwen aan een netwerk, waarbij we de eilandcultuur doorbreken door het delen van inhoud en praktische zaken. Dit doen we door internationale kunstenaars samen te brengen met een netwerk van steeds nieuwe Utrechtse organisaties, mensen en initiatieven. Samen werken zij aan unieke, creatieve projecten. (voor tientallen voorbeelden uit de tien jaar die we bestaan, zie residentiesinutrecht).
Het proces en de impact op de stad Utrecht staat voorop. Niet de cijfers of harde resultaten. We zijn trots op het werk wat we doen; de samenwerkingen die we realiseren en de kunstenaars en projecten die we begeleiden. Want Residenties doet wat alle Utrechtse culturele organisaties willen, maar waar niemand tijd voor heeft: structurele samenwerking initiëren rond internationale kunstenaars die langere tijd in Utrecht zijn en het vinden van de juiste samenwerkingspartners binnen het onderwijs, het culturele en het maatschappelijk domein.
Het is goed in de verschillende adviezen terug te lezen dat toekomstige projecten, die onze residenten starten met onze culturele partners of die onze werkwijze volgen veel waardering krijgen. Dat onze partners rekenen op het netwerk dat Residenties heeft opgebouwd onder de inwoners van Utrecht en culturele, educatieve en maatschappelijke instellingen in Utrecht (NKK, SPRING, Gaudeamus, Museum Speelklok).
We hopen de komende jaren onze projecten te kunnen voortzetten, ons netwerk te behouden voor Utrecht, met ook financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht. En vooral hopen we dat bij de Cultuurnota 2029-2032 een verbindende, open werkwijze zijn weg kan vinden in een beoordelingssysteem. Daarom vragen we u in toekomstige beleidslijnen ook geld vrij te maken voor projecten:
– die integraal werken.
– die sector overstijgend te werk gaan.
– die samenwerking tot doel maken en de stad bijeenbrengen.
Wij vragen aan u als college en raad: vind voor ons financiering, dat mag ook zeker buiten de Cultuurnota om. Met als doel dat Residenties kan blijven werken aan ons netwerk van kunstenaars en organisaties die zelf geen tijd hebben om elkaar te vinden. Samenwerken, dat is het idee van Utrecht. Samenwerking stimuleren, dat is wat wij doen en daar profiteert Utrecht van.
Wij gaan graag met u in gesprek.
Residenties in Utrecht
Karin Boelhouwer, voorzitter
Lidy Ettema, coördinator
Gesteund door:
SPRING Performing Arts Festival, Gaudeamus, Hogeschool Utrecht, SETUP, Nederlands Kamerkoor, Het Wilde Westen, Culture Connection, Universiteit Utrecht, Rosa Ensemble, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, HKU, Het Huis Utrecht, Studio MONAD, VerhalenPost, Stichting SBI / Landgoed Zonheuvel, Vocal Statements
Resident Amparo González Sola:
“I know from my own experience as a resident that the way of doing of Residenties makes possible things that would have been impossible to imagine beforehand. It makes possible unexpected encounters and collaborations, forms of collaboration between art and society that have no translation in the traditional parameters of evaluation. It makes possible projects in which the impact sometimes is difficult to measure, although impossible not to perceive.”
Over de Cultuurnota 2025-2028
De gemeente geeft subsidie aan culturele instellingen die van Utrecht een lokaal en (inter)nationaal aantrekkelijke cultuurstad maken. Meer info: Cultuurnota | gemeente Utrecht