Bruce Sterling
Op de opening van het Impakt Festival 2014 op woensdag 29 oktober gaf de beroemde cyberpunkauteur Bruce Sterling de keynotelezing in Theater Kikker. In zijn lezing ging Sterling in op het festivalthema “Soft Machines – where the optimized human meets artificial empathy”. Met veel humor en voorbeelden uit literatuur, filosofie en kunst betoogde Sterling dat de mens nooit optimaal zal zijn en dat machines nooit een empathisch vermogen zullen hebben.
In de volgepakte zaal zaten ook bloggers van Studium Generale, die een programma hadden gevolgd van acht weken over het het thema mens en machine. Melanie Peters, directeur van Studium Generale, beschreef Sterlings opening als volgt:
“Misschien kun je het niet helpen dat je een band opbouwt met apparaten”, begint Sterling zijn verhaal. Hij heeft een virtuele persoonlijke assistent (Siri, op zijn iPhone, red.), nog niet zo vernuftig als het besturingssysteem in de film Her (2013), maar het komt al in de buurt: een mooie stem, ingespeeld op Sterlings voorkeuren en met lerend vermogen, zodat ze weet welk dagritme en patronen voorkomen in het huishouden. Maar, “get real!” maant Sterling ons. “My virtual assistent doesn’t love me! It’s like I love Amsterdam, I admire its complexity. But Amsterdam doesn’t love me!”
Dat mens en machine wat betreft capaciteiten en emoties in elkaar zouden groeien, vindt Sterling vooral naïef, zo tekent Melanie Peters van Studium Generale op. Zo citeert ze Sterling:
“Natuurlijk roepen machines emoties op, maar vergelijk het met een actrice op het toneel die sterft. Niemand gaat werkelijk het toneel bestormen om haar te redden. Al leef je nog zo mee. Naïef als je dat doet. Een categoriemisvatting, vindt Sterling. Machines, al kunnen ze steeds meer, zullen niet menselijker worden. Wij projecteren dat op ze, en daar moeten we mee ophouden.”
De hele bespreking van Sterlings keynote door Melanie Peters lees je hier.
Bruce Sterling College Tour
De residentie van Bruce Sterling kreeg op donderdag 30 oktober een vervolg toen hij in een College Tour-setting in gesprek ging met festivalcurator A.E. Benenson en met Stephen Kovats. Input voor dit gesprek kwam voornamelijk uit de zaal, waar studenten en professoren van de Universiteit Utrecht, de HKU, en universiteiten en hogescholen elders in Nederland hadden plaatsgenomen. Hieronder kun je deze middagsessie integraal terugkijken.
Over Bruce Sterling
Schrijver en criticus Bruce Sterling is een van de meest uitdagende en originele geesten op het gebied van sciencefiction en technologie. Sterling introduceerde het neo-noir futurisme van de Cyberpunk met zijn baanbrekende publicatie “Mirrorshades” (1986). Dankzij “The Difference Engine” (1990, met co-auteur William Gibson) leerde het grote publiek het alternatieve historische genre Steampunk kennen. Sindsdien schreef Sterling een groot aantal romans en non-fictiewerken.
In zijn boeken en zijn bijdragen aan het tijdschrift Wired combineert Sterling een diep begrip van technologie met een genuanceerde benadering van onze politieke en sociale geschiedenis. Met een mengeling van analyse, kritiek, humor en speculatie onderzoeken zijn lezingen de implicaties van nieuwe ontwikkelingen op gebied van esthetiek, internetactivisme, technologie en vormgeving.
Sneller dan ik hebben kan
Studium Generale organiseerde in het najaar van 2014 de lezingenserie Sneller dan ik hebben kan. Daarin werd de kracht en macht van informatie en nieuwe technologie onderzocht. Acht sprekers uit verschillende disciplines lieten zien hoe vanuit hun vakgebied en expertise om wordt gegaan met de huidige ontwikkelingen van techniek in onze maatschappij.
In samenwerking met: Studium Generale – Universiteit Utrecht