Circus Debre Berhan

Ethiopische kinderen dromen ervan toegelaten te worden tot het lokale circus. Met acrobatiek trainen en publiek laten zien wat je kan, krijg je onderdak, geld en zelfvertrouwen. Tijdens festival Le Guess Who? 2016 kwam Circus Debre Berhan naar Utrecht voor een aantal unieke activiteiten.

Het Ethiopische Circus Debre Berhan is opgericht in 1998. Het circus is in Ethiopië geen oude traditie, maar heeft tegenwoordig een zeer belangrijke impact op de gemeenschap. De kinderen verdienen geld en krijgen zelfvertrouwen. De hele gemeenschap wordt hier beter van. In november 2016 was het circus in Utrecht voor een residentie met optredens en sociaal-maatschappelijke ontmoetingen.

1. Optreden tijdens Le Guess Who?
Muziekfestival Le Guess Who? presenteerde in 2016 een omvangrijk Ethiopisch programma in samenwerking met de Nederlandse experimentele rockgroep The Ex. Deze band heeft een speciale band met Ethiopië en tijdens Le Guess Who? organiseerde The Ex een middag met veel Ethiopische artiesten. De reeks optredens werd geopend door Circus Debre Berhan op zondagmiddag 13 november om 14.30 op Plein 5 in TivoliVredenburg.

Alle foto’s: © Tim van Veen

2.Tweedaags lesprogramma IMC Weekendschool
Leerlingen van IMC Weekendschool Utrecht (tussen de 10 en 14 jaar) volgen op zondag aanvullend onderwijs, waarbij ze les krijgen van vrijwillige gastdocenten met verschillende beroepen, die de leerlingen actief laten ervaren wat hun werk inhoudt. IMC Weekendschool biedt haar derdejaars leerlingen in november een tweedaags lesprogramma aan rond de komst van het Ethiopische circus. Doel van de lessen over en met het circus is de Utrechtse leerlingen te tonen waar inzet en passie toe kunnen leiden.

Net zolang trainen tot je zo goed bent, dat je geselecteerd wordt om onderdeel te zijn van Circus Debre Berhan, is een levensles. Voor deze Ethiopische kinderen is het een must: repeteer je niet de longen uit de lijf, dan bereik je ook niets. Nadat de leerlingen van IMC Weekendschool Utrecht een les hadden gekregen over sociaal ondernemen, bezochten ze op zondag 13 november het optreden van Circus Debre Berhan in TivoliVredenburg. Voor aanvang kregen ze tekst en uitleg over het circus en leerden ze een aantal trucs.

3. Bezoek aan Wilhelmina Kinderziekenhuis
Op maandag 14 november, na afloop van Le Guess Who?, bezocht Circus Debre Berhan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De kinderen van het circus verzorgen een voorstelling in de centrale hal van ziekenhuis, en bezorgen de patiënten, hun ouders en toevallige passanten een leuke middag. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis vindt het belangrijk dat het leven van zieke kinderen zoveel mogelijk gewoon kan doorgaan.

Alle foto’s: © Joy Kobussen

Over het Circus Debre Berhan
Circus Debre Berhan werkt met meer dan honderd jonge acrobaten, die zorgen voor unieke en vaak zeer uitdagende acrobatiek. Debre Berhan integreert typische Ethiopische kenmerken zoals traditionele muziek, lokale kostuums en kapsels in de acts. De voorstellingen worden meestal gehouden in openbare ruimtes zoals markten en pleinen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het circus wordt gekenmerkt door een zeer hechte groepsdynamiek en is er ook specifiek op gericht straatkinderen de kans te geven hun talenten te ontplooien en om geld te verdienen.

Samenwerking, solidariteit en doorzettingsvermogen vormen de basis van de voorstellingen die hand in hand gaan met voorlichting over onderwerpen zoals hiv-preventie en vrouwenrechten. Eens per jaar mogen kinderen auditie doen voor het circus. De beste acrobaten worden toegelaten tot het circus en verder getraind. Sommige kinderen worden opgeleid tot showartiest, anderen werken meer achter de schermen of worden zelf opleider.

Nog meer foto’s van het optreden tijdens Le Guess Who?:

Over Le Guess Who?
Le Guess Who? is een internationaal festival voor experiment, avontuur en muzikale grensverlegging. Gedurende vier dagen neemt het de hele binnenstad van Utrecht over, met programmering in muziekpodia, kerken, theaters en galerieën. Randactiviteiten nemen bezit van Utrechtse horeca, werfkelders, de Neude en de verborgen hoeken van de stad. Le Guess Who? is aanjager voor experimentele programmering en gedurfd denken in de hele stad.

De programmering van Le Guess Who? richt zich op toonaangevende artiesten; acts die een drang hebben om de grenzen van genres op te zoeken en te verleggen. Het zijn niet enkel de headliners uit Engeland en Amerika die opzien baren, maar ook de avant-gardistische vernieuwers uit Azië, de protestzangers uit de Arabische wereld, de voorlopers in de westerse underground en de vrije geesten uit de jazz. Het festival vindt het van belang hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden omdat ontwikkelingen die zich aan de randen van popcultuur voltrekken, later ook doorsijpelen naar de mainstream en zo zorgen voor een continue cyclus van vernieuwing.

Het festival presenteerde in 2016 een omvangrijk Ethiopisch programma in samenwerking met de Nederlandse experimentele rockgroep The Ex. Deze band heeft een speciale band met Ethiopië. Al jaren gaat The Ex er op reis en op tour, en treedt de band samen op met Ethiopische artiesten: er is groot enthousiasme voor de muziek en de mensen. Soms haalt The Ex een Ethiopische band naar Europa, en tijdens Le Guess Who? presenteerde The Ex een volledig en intensief Ethiopisch project.

Zo vond op zondag 13 november 2016 ‘The Ex Festival’ plaats: een drie en een half uur durende improvisatiesessie met een eclectische groep muzikanten, onder wie de Ethiopische performers Zerfu Demissie, Endris Hassen, Nardos Tesfaw, Melaku Belay en Zenash Tsegaye. Andere artiesten die deelnemen zijn Arnold De Boer’s Zea, Franse noiserockers Api Uiz, saxofoonspeler John Butcher, Lena, Paal Nilsson-Love en percussionisten George Hadow en Han Bennink. Het Circus Debre Berhan opende deze middag.

In 2015 was Terrie Hessels vier uur lang te gast bij VPRO Radio en sprak hij volop over The Ex en Ethiopië.

Over IMC Weekendschool
De IMC Weekendschool is in 1998 opgericht als school voor aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. Op de weekendschool maken nieuwsgierige jongeren uit achterstandswijken kennis met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden. De lessen worden zodanig ingericht dat dat er prikkelende, magische momenten ontstaan. Deze ervaringen blijven bij en verbreden de horizon. Kinderen krijgen meer les en krijgen toegang tot een ijzersterk netwerk. Zo krijgen ze de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn. De IMC Weekendschool is actief in verschillende Nederlandse steden. In Utrecht doen vooral kinderen uit Overvecht mee.

Over het Wilhelmina Kinderziekenhuis
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is het kinderziekenhuis van het UMC Utrecht. Per jaar neemt het WKZ 5000 kineren op voor behandeling met als doel: kinderen die ziek zijn, beter maken. Ook worden er elk jaar 3000 baby’s geboren. Vernieuwende, toonaangevende behandelingen beantwoorden aan de zorgbehoeften van nu en de toekomst. Topzorg gaat samen met gastvrijheid. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis vindt het belangrijk dat het leven van zieke kinderen zoveel mogelijk gewoon kan doorgaan. Daarom presenteert het ziekenhuis diverse activiteiten, waaronder ook kindertheater.

Foto: © Tim van Veen