Holly Herndon & Birgitta Jonsdottir
We leven in een tijd waar technologie steeds meer controle krijgt over ons leven. Sociale media gebruiken onze data zonder dat wij daar erg in hebben, bewakingscamera’s volgen elke stap die wij zetten en zonder onze smartphones zijn we verloren.
Holly Herndon, Amerikaans zangeres en componiste, en Birgitta Jonsdottir, policita en dichteres uit IJsland, kwamen op uitnodiging van HACKING HABITAT.Art of Control van 24 t/m 27 februari naar Utrecht om hun ideeën te delen over de omgang met technologische systemen.
Programma
Het Residentieprogramma van Holly Herndon en Birgitta Jonsdottir bestond uit vier onderdelen:
1. Rondetafelgesprek
Holly Herndon en Birgitta Jonsdottir deelden hun ideeën over hernieuwd burgerschap in een door technologie geregisseerde wereld tijdens een besloten rondetafelgesprek op 25 februari, de dag voorafgaand aan de opening van HACKING HABITAT op 26 februari. Het gesprek met zo’n 200 man publiek vond plaats in voormalig gevangenis Wolvenplein, waar ook de manifestatie gehuisvest is. In het panel hadden plaatsgenomen:
– Birgitta Jonsdottir (IJSL), dichteres, bekend van Wikileaks en voorzitter van de Piratenpartij IJsland,
– Dimitri Tokmetzis (NL), auteur van De digitale schaduw (2012) en hack-journalist De Correspondent,
– Vinca Kruk (NL), ontwerper en als partner verbonden aan Metahaven,
– Jolle Demmers, auteur van Theories of Violent Conflict (2012) en universitair hoofddocent Universiteit Utrecht,
– Holly Herndon (USA), componiste en muzikante,
– Mat Dryhurst (UK), multimedia-artiest en creatieve partner van Holly Herndon,
– Katerina Gregos (GR), artistiek directeur Art Brussels.
De Nederlandse filosoof Marjan Slob was moderator en Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, kwam aan het eind nog met een samenvatting en reflectie.
2. Concert
Op 25 februari gaf Holly Herndon om 21.30 uur een concert in TivoliVredenburg. Naast haar vijfsterrenmuziek kreeg het publiek ook verpletterende visuals, verzorgd door Mat Dryhurst. Halverwege het concert droeg Birgitta Jonsdottir een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor met als thema hacking habitat.
© Foto’s: Jelmer de Haas / TivoliVredenburg
3. Ontmoeting studenten
Op initiatief van de Gaudeamus Muziekweek ontmoetten studenten van de HKU, gerelateerd aan de 42e International Computer Music Conference (ICMC), in september 2016 in Utrecht, Holly Herndon in een besloten Q&A. Dit vond plaats tussen soundcheck en concert in.
De studenten waren vooral benieuwd naar Herndons leven als muzikant. In welke groepen speelde Holly Herndon, hoe ervaarde zij de noisescene in San Fransisco en vooral: hoe zorg je ervoor dat je succesvol wordt als solo-artiest? Herndon en haar VJ, Mat Dryhurst, vertelden veel over hun ervaringen en deelden twee belangrijke lessen: zorg voor goede connecties in het livecircuit; want daar moet je je geld verdienen – aan albums verdien je niks. En zorg ook voor een goed verhaal: je kunt jezelf alleen goed verkopen als je iets te melden hebt – anders val je niet op tussen al je concurrenten op het internet.
4. Officiële opening
Op 26 februari opende Birgitta Jonsdottir de expositie HACKING HABITAT. Ze droeg het gedicht voor dat ze speciaal had geschreven voor het optreden van Holly Herndon de dag ervoor:
I am poetician
I am hacker
I am life hacking
I am hacking habitat
I am hacking systems
I am hacking me
I hack hack hack
into the roots of the crumbling systems
I am helping the system collapse
from its own weight
I am planting seeds
ideas
thoughts
creating new structures
I am planting
me
into this
moment
with you
we hack
bleeding red code into the all embracing algorithmic eye
© Birgitta Jonsdottir
Over Holly Herndon
Holly Herndon was in elke eindejaarslijst van 2015 te vinden met haar tweede album Platform. Haar avant-gardistische, elektronische muziek staat bol van hedendaagse technologieën. Herndons favoriete instrument is dan ook de laptop. “I’m interested in what it sounds like to be making music in 2015,” zei ze vorig jaar in een interview met The Guardian. “How do we express the emotions we’re feeling today? I find it odd to use a violin swell from another era to discuss the feeling I have after a Skype breakup.” Uit tientallen fragmenten bouwt Herndon haar nummers op tot één prettig geheel en met haar teksten reflecteert ze op de huidige samenleving. Zo ook gaat ze in op de relatie die wij hebben met onze elektronische apparaten . “I know you know me better than I know me.”
Over Birgitta Jonsdottir
De IJslandse Birgitta Jonsdottir is politica en dichteres. Het liefst noemt ze zich een poetician (samenvoegsel van politician en poet). Ze is voorvechter van privacy en vrijheid van meningsuiting. Jonsdottir stond aan de wieg van Wikileaks, de website voor klokkenluiders, en is sinds 2009 lid van het IJslandse parlement namens de daar populaire Piratenpartij, waar ze ook voorzitter van is. In haar poëzie gaat ze in op de rol van technologie in onze samenleving.
I have seen signs
the end of the world
as we know it
has begun
Don’t panic
it might look terrifying
on the surface
Yet inside every
human being
a choice
to be a catalyst
Earth is calling
Sky is calling
Science is calling
Creation is calling:
Wake up, wake up now
Transform your heart into
a compassion machine
Now is the time
to yield to the call of growth
to the call of action
You are the change makers
Sleepers of all ages
WAKE UP
wake up: NOW
by: Birgitta Jonsdottir
Over HACKING HABITAT
De kunstmanifestatie HACKING HABITAT gaat over de groeiende invloed van systemen en de rol die technologie daarin speelt. Er is sprake van een ‘remote control’ samenleving: overal bevinden zich bewakingscamera’s, slimme poorten geven toegang en via gezichtsherkenning worden we geclassificeerd. Software en algoritmen bepalen wie afwijkt of te weinig bijdraagt aan de economie. Facebook regisseert ons sociale leven en Google stuurt ons zonder pardon naar de volgende aankoop. Hightech systemen zijn wereldwijd aan elkaar gekoppeld en worden steeds machtiger. De symbiose tussen mens en technologie heeft ook positieve kanten. Mensen zijn veerkrachtig en vinden slimme manieren om weer eigenaar te worden van hun leven. Ze ‘hacken’ hun habitat. HACKING HABITAT vindt plaats van februari tot juni 2016 in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht.
Partners in deze Residentie
De Residentie van Holly Herndon en Birgitta Jonsdottir vond plaats in samenwerking met Hacking Habitat.Art of Control, TivoliVredenburg, Gaudeamus Muziekweek, HKU en ICMC 2016.