Jack Parow

De Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow kwam op 16 september 2014 naar Kytopia in Utrecht om een dag lang te jammen met leden van The Crossover Project. Spil van deze groep is DJ DNA, oftewel Arjen de Vreede, die roem vergaarde met Urban Dance Squad. De exclusieve jamsessie vond achter gesloten deuren plaats, maar is gedocumenteerd met tekst, foto en film. Wineke van Muiswinkel maakte een radiodocumentaire die je hieronder kunt beluisteren.

Jack Parow is bekend van zijn lange petten en hiphopnummers in het Afrikaans. Deze rapper uit Parow, Kaapstad, Zuid Afrika stond op vele podia in Europa. Op zaterdag 13 september speelde hij op festival Smeerboel in Utrecht op het podium dat door TivoliVredenburg werd geprogrammeerd. Na andere optredens in Nederland bracht hij op 16 september een bezoek aan Kytopia in Utrecht. Daar werd hij ontvangen door The Crossover Project – oftewel: DJ DNA en andere muzikanten met wie hij een dag lang ging jammen, grooven en rappen. Doel was om samen muziek te ontwikkelen die gespeeld gaat worden tijdens een gezamenlijke tournee in 2015.

Deze Residentie in Utrecht was gebaseerd op de ervaring die DJ DNA, ofwel Arjen de Vreede, had in 2013 toen hij met Jack Parow werkte aan het nummer Sick of it all. Deze track werd opgenomen in het oude Kytopia aan de Zeedijk in samenwerking met Michel Schoots, Alexander del Prado en Niels Broos (deze muzikanten waren ook op 16 september present). Jack schreef in een paar uur tijd zijn teksten voor de beats die DNA had voorbereid. Muzikanten liepen in en uit, en binnen twee dagen was het nummer een feit. Jack heeft in een interview over deze samenwerking gezegd dat het een uniek moment was met een studiomentaliteit die hij zelden tegen komt. Een deel van de muzikanten speelden eerder al samen in Kaapstad meets Kytopia en De Stem van West.

Voor De Stem van West (webradioproject van gemeente Utrecht) onderzocht Arjen de Vreede de culturele en muzikale relatie tussen Papendorp in Utrecht en het gelijknamige Papendorp in Zuid-Afrika. Hij nodigde zeven muzikanten uit Kaapstad uit voor een verblijf in Utrecht in mei 2013. Jonge rappers uit Kanaleneiland en ervaren muzikanten van Kytopia wisselden ervaringen uit met de Zuid-Afrikaanse rappers en muzikanten en zij vormden een band die onder andere op het podium van het Bevrijdingsfestival Utrecht stond. De studio van Kytopia, als uitvalsbasis voor de uitwisseling, werd intensief gebruikt voor repetities, workshops en opnamesessies.

The Crossover Project
Tijdens deze jamsessie bestond The Crossover Project naast Jack Parow (rap) uit Sam Jones (bas), Niels Broos (toetsen), Michel Schoots (drums), Alexander del Prado (gitaar) en DJ DNA (scratch draaitafel & beats). Zie onder voor foto’s (alle foto’s door Wineke van Muiswinkel, niet over te nemen zonder toestemming).