Michael Gira – Mouth to Mouth

Michael Gira, drijvende kracht achter de New Yorkse band Swans, cureerde tijdens Le Guess Who? een driedaags programma met als titel Mouth to Mouth. Het was de tweede keer dat Mouth to Mouth plaatsvond (na een eendaagse editie in Londen) en de eerste keer dat het programma meerdere dagen en locaties bestreek. Op de eerste twee dagen had het programma een intiem karakter met concerten in De Helling en Rudolf Magnus. Op zaterdag was de grote Ronda in TivoliVredenburg de setting van Mouth to Mouth; en toen trad ook Swans zelf op.

De Utrechtse dichter en schrijver Ingmar Heytze het programma dat Michael Gira cureerde. Zo schreef Heytze een gedicht over Le Guess Who?:

LE GUESS WHO?

Misschien begon het meer als grap dan als iets anders.
Sommigen onder ons maakten er een punt van, wilden
het werkelijk weten. Anderen deden gewoon maar mee,
zagen het raadsel als gegeven, een koan, de oplossing

als bijvangst. We stonden in het donker. Luisterden.
Keken. Gefluister op de rand van wat verstaanbaar is,
hysterische machinerie, muren van overstuurd geluid
waar je tegen leunen kan. We wilden overal naartoe

met iedereen, maar in de kern bleven we allemaal alleen,
planeten waar af en toe een voertuig landt, een wezen
een vlaggetje plant en weer opstijgt. Dingen vinden
deden we wel, van alles zelfs, want wie niets zoekt

vindt altijd meer dan wat hij dacht, juist omdat alles
meer is dan verwacht. We staarden vol ontzag omhoog:
boven onze hoofden stond het grote, gele vraagteken
van de maan, het knikte naar de aarde.

We zaten aan nieuwe picknicktafels, oren open,
ogen dicht, onze gezichten uitgesneden door het licht
rond deze woorden. We dachten dat we er alles
van begrepen en nu zijn we moe,

de stad is leeg, we weten niet meer wat we wisten,
wie we waren. Kijk en luister: raad eens wie?
Wij weten het antwoord niet.
Wij zijn de vraag.

Heytze schreef ook een uitgebreid verslag over Mouth to Mouth. Het begint als volgt: “Eigenlijk begint een festival al in de rij voor je polsbandje, zo’n ding dat je altijd een paar haartjes op je arm kost en dat op den duur vies wordt, gaat knellen, of allebei. De mensen voor en achter je geven al een zeker beeld van wat je te wachten staat. In dit geval zijn het grotendeels vlasbaardige jongens met plunjezakken, waarvoor mijn moeder onmiddellijk zou beginnen met broodjes smeren en soep koken. (…) In de loop van het festival zal de verzameling bandjes om mijn arm langzaam uitdijen naarmate het aantal privileges, backstage- en persruimtes waar ik in mag, toeneemt. Als ik zondagavond sterf en ter plekke wordt begraven, zullen toekomstige archeologen concluderen dat ik in 2014 een belangrijk stamhoofd moet zijn geweest. (….)”.

Lees hier het hele artikel van Ingmar Heytze over Le Guess Who? 2014.

Wineke van Muiswinkel deed verslag van de vrijdag van Mouth to Mouth en maakte de onderstaande radioreportages.

Over Mouth to Mouth
De eerste editie van Mouth to Mouth vond in april 2013 plaats in de Londense zaal Koko. Het project werd toen omschreven als “De eerste editie van een jaarlijke serie, die gecureerd wordt door M. Gira / Swans, die over de hele wereld plaatsvindt en zich concentreert op urgente en actuele muziek waarbij genre of stijl minder van belang is”. Gira zelf omschreef het als volgt: “This is the first installment in what we hope to be a yearly festival, focused on disparate music and genres. Artists are chosen based on their ability to resuscitate, set fire to the air, or to mesmerize. All of the performers chosen for this year’s festival I find personally to be compelling in this regard. The goal: joy!”

Het Mouth To Mouth project bevat ook een speciale performance van de uit Londen afkomstige postpunkgroep Savages samen met de Japanse avant-rockband Bo Ningen, getiteld ‘Words To The Blind’. Geïnspireerd door het surrealistische DADA-concept van ‘simultaneous poetry’, experimenteert de groep ook met improvisatie en noise tijdens de show. Op Le Guess Who? zal dit optreden met volledig nieuw materiaal voor het eerst buiten Londen te zien en horen zijn. De gecureerde line-up bestond verder ook uit onder andere, de legendarische Britse postpunkband Wire, psychedelisch/elektronische pioniers Silver Apples uit New York, Dominick Fernow’s Prurient, Carla Bozulich (ook bekend als Evangelista), Xiu Xiu, Baby Dee, Jenny Hval en noise-geweldenaar Ben Frost.

Onderdeel van Mouth to Mouth is ook het optreden van Baby Dee, een 61-jarige zangeres die jarenlang deel uitmaakte van de New Yorkse kunstsscene en nu in Zeeland woont. 3voor12 publiceerde een interview met haar.

Over Michael Gira
Michael Gira (1954) richtte de experimentele groep Swans op in 1982. In het begin wilde melodie in de muziek van de groep nog wel eens ontbreken, en speelden begrippen als ritme en structuur een grote rol. Door de komst van Jane Jarboe naar Swans, de partner van Michael Gira, veranderde de klank van de band: synthesizers werden toegevoegd aan het geluid, en ze mocht ook zingen.

Na het uitbrengen van zo’n 10 albums besloot Gira in 1997 een punt te zetten achter Swans – vooral vanwege een groeiende frustratie over de platenlabels waar de groep zijn muziek uitbracht. Gira bracht vervolgens muziek uit onder de naam Angels of Light, op zijn eigen label Young God Records. In 2010 kwam Swans weer bij elkaar. Sindsdien verschenen drie nieuwe albums. Het meest recente album To Be Kind, uit 2014, kreeg geweldige recensies.  In het najaar van 2014 deed Swans een uitgebreide Europese tournee, waarbij in Nederland alleen Le Guess Who? in Utrecht werd aangedaan.