Neo Muyanga

Neo Muyanga is componist, muzikant, installatiekunstenaar en filosoof uit Soweto, Zuid-Afrika. Het gaat hem ten diepste gaat om het opheffen van grenzen. Een eindpresentatie, een optreden of een opera mag dan vaak de meeste aandacht krijgen, voor Neo is het proces is altijd essentiëler dan het resultaat. Daarom werkt hij alleen het opzetten van een langdurige samenwerking

Neo is geïnteresseerd in het thema van kolonialisme, en dan vooral in de merkbare gevolgen die resoneren in de samenleving van nu en wil zich met zijn kunst roeren in discussies hierover. Wat zijn de gevolgen van het kolonialisme voor de derde, vierde, vijfde generatie van wat hij volksverhuizers noemt? Neo kijkt hierbij met name naar black people, Arabische jongeren, Molukken en Chinezen.

Een eigen Residentie in Utrecht vindt Neo erg interessant: “Vertrekkend vanuit mijn muziek en mijn gedachtes leg ik allerlei verbindingen in de stad, waarbij het mij altijd gaat om het samenwerken en het proces.”

Rohan Poldervaart, artistiek leider Vocal Statements, heeft Neo aangedragen aan Resident:
“Neo is sinds 2019 gastdocent bij ons, vanuit een gedeelde passie voor nieuwe muziek, die uit de verschillende muziekproductie put en breekt met conservatieve patronen en denkbeelden, in en buiten de muziek.

Deze samenwerking krijgt onder meer vorm door het gebruik van Neo’s compositie Amazing Grace van Neo in de lessen die wij geven op vmbo-scholen in Utrecht. Neo heroverweegt het donkere en verduisterde verleden van Amzing Grace – een geliefde hymne die vaak wordt gezongen om solidariteit uit te drukkken met demonstranten die oproepen tot sociale rechtvaardigheid en kameraadschap in de zwarte diaspora. Neo maakte een nieuwe versie, getiteld aMaking Grace, met  nieuwe muziek en animaties van Muyanga, voor de Braziliaanse populaire protesttheatergroep Legitima Defesa in São Paolo. 

In voorjaar 2022 presenteert VOS het resultaat van het werken met de leerlingen aan deze compositie in TivoliVredenburg.

Neo op bezoek in Utrecht

Van 14 tot en met 19 november 2021 is Neo in Utrecht voor activiteiten met Vocal Statement, maar ook voor kennismakingsgesprekken in het kader van zijn Residentie.


In Utrecht werkt Vocal Statements al enige tijd met Neo Muyanga samen, zo geven ze zang- en muzieklessen aan jongeren in onder meer Overvecht. Neo toonde interesse om zijn activiteiten in Utrecht uit te breiden naar ook andere organisaties. Deze week is Neo dan ook met Residenties in Utrecht op sleeptouw gegaan door de stad. Neo kreeg een rondleiding van een VVV-gids, hij bezocht TivoliVredenburg, Museum Speelklok, Theater Castellum Hoge Woerd en wijkcultuurhuis Het Wilde Westen en hij sprak met kunstenaar Nahuel Cano.

In zijn bezoeken en gesprekken tast Neo de opzet van een mogelijke residentie af. Welke verbindingen door de stad wil hij leggen? Wat zou het thema moeten zijn, en elke activiteiten zouden er kunnen plaatsvinden? Het is in elk geval voor Neo belangrijk om vooral nadruk te leggen op het proces van samenwerken, en ook de manier van documenteren tijdens het proces voorafgaand aan een activiteit: “We kunnen makkelijk laten zien wat het eindproduct is, en recensenten beschrijven graag wat mis is aan een eindproduct, maar voor mij is het vooral interessant om ideeën te laten ontstaan, en om te tonen hoe die ideeën ontstaan. Vandaar dat ik zelf ook vaak rondloop met een camera tijdens werkbijeenkomsten.”

Neo is in april/mei 2022 weer terug in Utrecht. De komende maanden gaat hij zijn residentie nader vorm geven. Wil je meer weten en/of aanhaken, laat het weten

Opera: Hoe Anansi the Stories of the World Bevrijdde

Voor Nationale Opera & Ballet componeerde Neo Muyanga de opera Hoe Anansi The Stories of the World Bevrijdde, een coproductie van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Deze voorstelling is te zien van 13 tot en met 21 november 2021.

Voor Nationale Opera & Ballet componeerde Neo Muyanga de opera Hoe Anansi The Stories of the World Bevrijdde, een coproductie van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Deze voorstelling is te zien van 13 tot en met 21 november 2021.