NFF Masters

Tijdens de residentie NFF masters kwamen drie Nederlandse filmmakers met een zeer succesvolle carrière in het buitenland tijdens het Nederlands Film Festival (23 september – 2 oktober 2015) naar Utrecht. Elk van hen werd in het openbaar geïnterviewd en belangrijke films van ze werden vertoond in het filmprogramma. Het ging om de volgende makers:

1. Hoyte van Hoytema (director of photography)
2. Jany Temine (costume designer)
3. Jan Roelfs (production designer)

De interviews met elk van deze masters staan verder op deze site.

Over de residentie NFF Masters
Het gaat goed met de Nederlandse film, net als met veel Nederlandse filmmakers. Onze films trekken in binnen- en buitenland publiek en winnen prijzen. En veel Nederlandse makers, voor en achter de schermen, hebben succesvolle internationale carrières. Het thema van het Nederlands Film Festival (NFF) was dit jaar Grenzeloos Nederlands en zoomde in op de internationale reikwijdte van de Nederlandse film en zijn makers. Hoe valt het internationale succes te verklaren? En wat levert het op om over de grens te gaan? Deze en andere vragen liepen als een rode draad door het festivalprogramma.

Dit zijn makers met een zeer succesvolle carrière, die werkten aan grote titels als Harry Potter, Interstellar en James Bond. Opvallend genoeg zijn deze masters bij het grote publiek niet eens zo bekend.  Daarom kwamen ze op verzoek van het Nederlands Film Festival in samenwerking met Residenties in Utrecht naar het festival om in het openbaar hun kennis te delen met het publiek middels drie interviews in TivoliVredenburg. De ins & outs van de indrukwekkende internationale carrières van de NFF Masters werden tijdens publieke interviews op het festival belicht. Het NFF toonde diverse films met hun werk. Ze waren verder bij diverse Q&A’s aanwezig. Ook praatten zij achter de schermen met Utrechtse makers over hun ideeën en ervaringen. Deze drie filmmakers namen deel aan NFF Masters.

Hoyte van Hoytema

De Zweeds-Nederlandse director of photography Hoyte van Hoytema maakte met zijn camerawerk voor films als The Fighter, Her en Interstellar furore in de internationale filmwereld. Momenteel werkt hij aan de nieuwste Bondfilm Spectre. Op vrijdag 25 september (19.30 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg) werd hij door regisseur Jean van de Velde geïnterviewd aan de hand van voorbeelden over zijn carrière vol creatieve samenwerkingen. Hoe hij aan de top kwam? Doorzettingsvermogen. Want afgewezen voor de Filmacademie in Amsterdam koos hij voor een studie aan de fameuze filmschool van het Poolse Lódz, waar hij wel werd aangenomen.

Jany Temime

Jany Temime ontwierp de kostuums voor Nederlandse films als Ciske De Rat en Oscarwinnaars Antonia en Karakter. Inmiddels woont Jany Temime in Londen en verwierf ze faam met haar werk voor onder andere Gravity, Skyfall en zes Harry Potter -films. De Belgische muzikant en televisiemaker Jan Leyers interviewde Jany Temime op zaterdag 26 september (19.30 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg). Daarnaast stelde het NFF in samenwerking met het Centraal Museum een aantal van haar bijzondere creaties tentoon in het Utrechtse Stadhuis. Van de cape uit het kostuumepos Hoogste Tijd, het skipak uit Bridget Jones, drie kostuums uit de Bond-film Skyfall tot twee gloednieuwe kostuums uit de nieuwe Bond-film Spectre als voorproefje voor 007-fans. In het interview in TivoliVredenburg vroeg Jan Leyers haar figuurlijk het hemd van het lijf in een verdiepend interview waarbij uiteraard ook veel moois te bekijken viel.

Jan Roelfs

Production designer Jan Roelfs (van huis uit binnenhuisarchitect) drukte samen met zijn collega Ben van Os vanaf 1983 zijn stempel op vele films van Peter Greenaway. Voor kleurrijke decors en dito kostuums van diens The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover werd het duo bekroond met de Europese filmprijs; in 1991 gevolgd door een Gouden Kalf voor hun complete oeuvre. Sinds begin jaren negentig werkt Roelfs voornamelijk in de VS, onder anderen voor Oliver Stone. Op zondag 27 september (19.30 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg) vertelde Roelfs in een verdiepend gesprek met Daphne Bunskoek hoe hij al die spectaculaire sets en werelden creëert.

Buiten deze openbare interviews om gingen de NFF Masters op verzoek van Residenties in Utrecht verschillende ontmoetingen aan met Utrechtse makers, binnen en buiten de film.