Residentie Nieuwe Bellingcat bootcamps

  • DatumSat. 1 Feb - Tue. 1 Dec. 2020
  • Met wieFontys Hogeschool Journalistiek

Op 2, 3 en 4 oktober 2020 vindt er een nieuwe Bellingcat Bootcamp plaats. De specifieke invalshoek deze keer is visualisatie: hoe kun je online gevonden data zodanig verbeelden dat de informatie direct aanspreekt, als nieuwswaardig ervaren worden en voor iedereen toegankelijk is? Ook voor Bellingcat zelf is dit een innovatie: het online onderzoekscollectief is vooral gericht op het verwerven, verwerken en verwoorden van data en nu gaat het om het verbeelden van die onderzoeksresultaten. Hoe gaaf als zes pagina’s aan informatie in één aansprekend artistiek beeld kan worden weergegeven?

Deze bootcamp vindt plaats in samenwerking met IMPAKT, DUIC en Fontys Hogeschool Journalistiek. Vijfentwintig studenten en net afgestudeerden krijgen een training van Bellingcat en worden verder ondersteund door ontwerper en storyteller Sjef van Gaalen, datavisualiser Yordi van Dam (LocalFocus) en grafisch vormgever Simone Niquelle. Zo leren de deelnemers niet alleen om slimmer te zoeken maar ook om hun data goed te presenteren. Hoe kun je data omzetten in heldere visualisaties? Welke visuele en narratieve elementen zijn cruciaal voor het vertellen van een helder en goed verhaal? De bootcamp vindt plaats in Utrecht.

Mail ons als je interesse hebt om mee te doen.

Benieuwd wat de Bootcamp oplevert? Op zondag 4 oktober, tussen 15.00 en 17.00 uur presenteren de bootcampers hun uitkomsten via een livestream (link volgt).

—-

In 2020 organiseert Residenties drie nieuwe Bellingcat Bootcamps voor onderzoeksjournalisten, in samenwerking met Journallab. De workshops startten in Brabant op 31 januari, die in Limburg zijn vanwege corona tot nader orde uitgesteld en die in Utrecht (met nadruk op visualisatie van onderzoeksgegevens) is verschoven naar het weekend van 2, 3 en 4 oktober.

Op locatie van Omroep Brabant in Son bogen journalisten van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en BN DeStem zich over specifiek Brabantse vraagstukken. De Bellingcat-tools werden aangeleerd aan en toegepast door redactieteams van jonge en doorgewinterde journalisten, met aanvulling van studenten journalistiek van Fontys Hogeschool voor de Journalistiek. De eerste twee artikelen zijn al verschenen. Een belangrijke les is dat onderzoeksjournalistiek tijd vraagt. De eerste stappen zijn nu gezet en de komende periode werken de deelnemers verder aan uitdiepende reportages.

Alle foto’s: © Daan Colussi

Tweede Bootcamp
De tweede bootcamp stond gepland voor 3, 4 en 5 april. Met het hoofdkwartier van De Limburger als locatie, van waaruit een aantal Limburgse en Vlaamse redacties, en studenten vanuit Hogeschool Zuyd de Bellingcat tools gaan leren en toepassen. Vanwege de landelijk genomen maatregelen ten aanzien van het Corona-virus zijn deze bootcamps uitgesteld. Nieuwe data zijn nog niet bekend. Kijk op deze site voor meer informatie.
De residentie van Elliot Higgins / Bellingcat loopt al langer: