Residentie Nieuwe Bellingcat bootcamps

  • DatumSat. 1 Feb - Wed. 1 Jul. 2020
  • Met wieFontys Hogeschool Journalistiek

–Update: bootcamps in april uitgesteld vanwege Corona-virus–

In 2020 organiseert Residenties drie nieuwe Bellingcat Bootcamps voor onderzoeksjournalisten, in samenwerking met Journallab. De workshops starten in Brabant op 31 januari, in Limburg op 3 april en in Utrecht op 5 juni.

Op locatie van Omroep Brabant in Son bogen journalisten van Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en BN DeStem zich over specifiek Brabantse vraagstukken. De Bellingcat-tools werden aangeleerd aan en toegepast door redactieteams van jonge en doorgewinterde journalisten, met aanvulling van studenten journalistiek van Fontys Hogeschool voor de Journalistiek. De eerste twee artikelen zijn al verschenen. Een belangrijke les is dat onderzoeksjournalistiek tijd vraagt. De eerste stappen zijn nu gezet en de komende periode werken de deelnemers verder aan uitdiepende reportages.

Alle foto’s: © Daan Colussi

Tweede Bootcamp
De tweede bootcamp stond gepland voor 3, 4 en 5 april. Met het hoofdkwartier van De Limburger als locatie, van waaruit een aantal Limburgse en Vlaamse redacties, en studenten vanuit Hogeschool Zuyd de Bellingcat tools gaan leren en toepassen. Vanwege de landelijk genomen maatregelen ten aanzien van het Corona-virus zijn deze bootcamps uitgesteld. Nieuwe data zijn nog niet bekend. Kijk op deze site voor meer informatie.
De residentie van Elliot Higgins / Bellingcat loopt al langer: