Peter Ablinger

Geluidskunstenaar en componist Peter Ablinger was van 10 tot en met 14 september 2014 in Utrecht voor de Gaudeamus Muziekweek. Peter Ablinger is een Oostenrijkse componist die zich, na een eerste oriëntatie op de free jazz, in de richting van geluidskunst ontwikkelde. Hij houdt zich bezig met het wezen van geluid, tijd en ruimte (componenten waarvan men zegt dat ze centraal staan in de muziek). Hij is daarbij gefascineerd door het begrip ‘ruis’. gedurende zijn onderzoek heeft hij steeds verder zich afgekeerd van bepaalde ‘regels’ die als vaststaand worden beschouwd.

Tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2014 droeg hij, als composer in residence, bij aan de klankinstallatie Suite Botanique die in TivoliVredenburg stond. Dit deed hij samen met collectief Soundlings en compositiestudenten van de Nederlandse conservatoria. Ook met Soundlings maakte hij een route door tuinen in en om de stad, waar ze samen de geheimen van planten hoorbaar maakten.

Verder deed Ablinger mee aan een openbaar seminar over kunst in de openbare ruimte en sprak hij met artistieke vertegenwoordigers van de beeldende kunst – en  dan vooral diegenen die bezig zijn met multidisciplinaire benadering.

Le Guess Who?
Peter Ablinger kwam in november 2014 terug voor een bijdrage aan festival Le Guess Who?. Basklarinettist Gareth Davis is groot pleitbezorger van de muziek van Ablinger. Tijdens de Muziekweek voerde hij The Black Series uit met The Julie Mittens. Met zijn andere groep Shivers voerde Davis tijdens het 24-Hour Dronefest van Le Guess Who? een dronepiece uit van Ablinger: “Weiss/Weisslich 21“, voor Turkse bekken en andere instrumenten.

De Concertzender zond het 24-Hour Dronefest, dat dus echt een concert van 24 uur is met live dronemuziek, rechtstreeks uit op het themakanaal X-Rated, dus 24 uur lang achter elkaar! Luister de uitzending hier terug.