Richard Devine – Modular Madness
Muziek maken door stekkers en kabels te steken in enorme kasten? Dat is vandaag de dag een rare gewaarwording. Muziek is tegenwoordig digitaal en ontzettend makkelijk te maken met een laptop en een softwareprogramma. Op je scherm zie je de geluidsgolven veranderen terwijl je de knoppen indrukt. Je schuift virtuele faders open en dicht en voor je het weet heb je een track.
Richard Devine (1977, Atlanta) is een Amerikaanse muziekproducer die meent dat deze manier van werken tot saaie producties leidt: “Ik werkte al zo lang in het digitale domein, ik raakte er bijna op uitgekeken. Alles is gecodeerd, alles is perfect en berekend. Niets wijkt meer af of is maar lukraak, terwijl het spel bij modulaire muziek nog helemaal open ligt.” Devine pakt het daarom net even anders aan. Hij koopt met regelmaat de meest uiteenlopende onderdelen bij de ijzerwinkel en bouwt zijn eigen modulaire synthesizers: enorme kasten met blinkende lampjes en ingangspoorten voor kabels en stekkers. Door die kabels steeds in andere poorten te stoppen, verandert het binnenwerk van de kast, die gevuld is met elektronica, waarmee ook het geluid producerende vermogen van de kast verandert.
Richard Devine in Utrecht
Het is Studio Stekker en Kytopia gelukt om Richard Devine naar Utrecht te halen. In de week voorafgaand aan het Studio Stekker Festival 2015 deelde hij zijn expertise met de verschillende muziekmakers in Kytopia.
Op woensdag 22 juli gaf hij een lezing in ‘t Hoogt waarin hij uitlegde waarom en hoe hij modulaire muziek maakt.
Op vrijdag 24 juli stond Kytopia in het teken van modulaire synthesizers. Want onder de naam Modulation Madness organiseerde Sonar Traffic samen met Studio Stekker en Kytopia een avond toegankelijk voor het publiek in Kytopia, met optredens van vier boegbeelden van de modulaire muziek. Falafelbiels opende de avond met een abstracte set waarna Mark Verbos uit Amerika een minimaltechno-optreden gaf. Richard Devine startte zijn concert met een waterval aan losse klanken die uiteindelijk samensmolten tot een lekkere groove.
Colin Benders sloot de avond af met zijn eerste optreden op de modulaire synthesizer in het openbaar ooit. Hij speelde korte, melodieuze nummers met een orkestrale sound.
Over Studio Stekker
In de week voorafgaand aan het Studio Stekker Festival namen zo’n dertig muziekmakers op het gebied van elektronische muziek intrek in Kytopia om een week lang samen te werken en nieuwe muziek te maken. Naast elektronische producers waren er ook musici die vertrekken vanuit klassieke muziek, jazz of pop. Richard Devine was een belangrijk muzikant tijdens de studioweek, met wie de aanwezige muzikanten graag praatten en samenwerkten. Het resultaat van alle samenwerkingen was te horen op het Studio Stekker Festival op 25 juli in de Voorveldse Polder.
Lodewijk Rondeboom van Vers Vermaak (de organisator van Studio Stekker) is erg blij met de komst van Richard Devine: “In de week voorafgaand aan Studio Stekker zullen minstens dertig muziekproducers een week lang pionieren met nieuwe opnames en bijzondere samenwerking. De aanwezigheid van Richard Devine zal de kracht van de nieuwe tracks alleen maar versterken. We hopen hiermee Utrecht op de kaart te zetten als stad waar modulaire muziek echt van de grond is gekomen.”
Pitto, programmeur van Studio Stekker: “Ik zag laatst Colin Benders via een videoverbinding praten met verschillende pioniers op het gebied van modulaire synthesizers. Al vrij snel snapte ik niet meer waar ze het precies over hadden, maar ik zag wel hoe gepassioneerd ze over deze vorm van elektronische muziek spraken. Echt te gek dat we dit nu kunnen laten zien aan ons publiek!”
De Utrechtse Internet Courant (DUIC) maakte een reportage over de Studioweek van Studio Stekker:
Studio Stekker maakte zelf ook een dagelijks verslag in beeld:
En Richard Devine gebruikt zelf deze video om uit te leggen wat hij doet.