Richard Gregory & Quarantaine

In samenwerking met het SPRING Performing Arts Festival gaat theatermaker Richard Gregory een langdurige verbinding aan met Utrecht. Voor SPRING maakte hij met zijn theatergroep Quarantine de productie ARK. Voor Residenties in Utrecht was het plan dat hij verder de stad in zou duiken om aan langdurige verbindingen te werken. Helaas trok corona een streep door al deze plannen, en bleef Richard Gregory noodgedwongen thuis. Zijn productie ARK kon half september 2021 wel plaatsvinden. 

16 t/m 19 september 2021: ARK
SPRING presenteerde half september ARK, de Utrechtse versie van Moving Borders, een concept van de Engelse theatermaker Richard Gregory en zijn gezelschap Quarantine dat in zeven Europese steden plaatsvindt. Los van het samenbrengen van kunst, cultuur en mensen, was ook het doel het ophalen van wensen voor de toekomst.

Foto’s: Anna van Kooij

ARK is bedacht voordat corona onze wereld in kwam en kreeg daarmee vele vormen, data en versies, maar de kern bleef en blijft, zoals Richard verwoordt:
“ARK is a place to imagine, argue and plan for a new and better world. It can transport you there.  It’s a refugee. In each of the 7 cities we will invite local people to build the ark they want to make. We will build it together and once complete the ark will become the site of an programme of events and encounters between neighbours. Through ARK we hope to bring people together who would not usually meet and find a methodology for dissent.”

Ruben Arents, kunstenaar (alumnus HKU Theatre Design) maakte de ark voor ARK, die deze dagen door de stad reist en de inwoners opzoekt:
“De ark is de plek waar alles van ARK samenkomt. Zowel lokale artiesten, als de mensen uit de wijk. Terwijl op het podium van de ark een artiest mensen verbindt kan tegelijkertijd iemand anders zijn gedachten en wensen die de toekomst mee in mogen op een vlag schrijven en deze aan de ark bevestigen. De ark is dus niet alleen een podium, maar nog meer een plek voor samenkomst. Zo groeit de ark over de vier dagen tot een vlaggenschip vol wensen, kunst, gedachten en verbinding.”

Kunstenaar Guiot Duermeijer verzorgt een geluidsinstallatie rondom de ARK, met verhalen uit de stad:
“Voor mijn geluidsinstallatie ‘Door de scheuren heen’ ben ik in Utrecht op zoek gegaan naar plekken met echt klein persoonlijk leed uit de corona-tijd, voor hoopvolle woorden nu wij langzaam weer naar de oppervlakte komen met z’n allen. Ik heb ervoor gekozen om verhalen te laten horen uit de ochtend van het leven, van verloskundigenpraktijk Fam. uit Lunetten, en uit de avond van het leven, uit het Bartholomeus Gasthuis uit de binnenstad. Op deze manier is de installatie zowel lokaal als universeel.”

ARK reisde van Lombok via Lunetten, Leidsche Rijn, Overvecht en Ondiep naar Kanaleneiland, van 16 t/m 19 september.

Utrecht, de zes andere Europese steden en Richard Gregory bedenken aansluitend hoe zij de gezamenlijk verworven antwoorden, vragen en verhalen van alle Europese inwoners bijeen gaan brengen.

Over Richard Gegrory & Quarantine
Richard Gregory, een van de artistiek leiders van Quarantine, was in december 2019 in Utrecht en zou in 2020 weer  hierheen komen, met leden van zijn gezelschap, om niet alleen zijn kunstproject ARK verder voor te bereiden, maar ook om zijn residentie nader vorm te geven. Vanwege de reisbeperkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en de verplichte quarantaine die Gregory in acht zou moeten nemen, zowel bij aankomst hier als weer bij thuiskomst, zette hij in november zijn voorbereidende gesprekken digitaal vanuit Engeland voort. Tweemaal daags zoomde hij met Utrecht en maakt hij kennis met organisaties met wie hij samen zou kunnen werken. Onder wie in elk geval ook de HKU die officieel partner van zijn residentie is geworden.

Richard Gregory is theatermaker en artistiek leider van Quarantine, een theatergezelschap uit Manchester, Verenigd Koninkrijk. Richards werk is een creatieve reactie op het dagelijks leven en het alledaagse, waarbij hij werkt met thema’s als representatie, populisme, uitsluiting en inclusiviteit. Richard en zijn gezelschap willen ruimte geven aan mensen die normaal geen connectie hebben met kunst en hen de vraag stellen waarom ze zich niet door kunstenaars vertegenwoordigd voelen.

Met die centrale vraag gaat Richard Gregory vanaf december 2019 aan de slag in Utrecht. Hij werkt daarbij aan meerdere, langlopende projecten waarbij nadrukkelijk aansluiting wordt gezocht met niet alleen andere theatermakers, musici en educators, maar ook niet-artiesten en andere stadsbewoners.

Over Ark: Een reizend stadsproject in Utrecht
Een belangrijk project waarmee Richard en het gezelschap Quarantine in Utrecht aan de slag gaat is Ark, een project over grenzen die bestaan binnen een stad. Ark wordteen ontmoetingsplaats. Samen met de stad wordt een constructie gebouwd op een centrale locatie. Deze ark biedt ruimte voor ontmoetingen tussen vreemden, tussen Europeanen en niet-Europeanen die in de stad als buren leven en in de ark samenkomen om te discussiëren over wat een nieuw Europa zou kunnen zijn. 

Ark wordt een kruispunt in de stad. Het wordt een plaats voor samenwerking, compromis en mogelijk conflict, een plaats waar de veelzijdigheid van de samenleving naar boven komt. Het maakt ruimte voor conversaties en betrokkenheid, óók van afwijkende stemmen. Ark nodigt iedereen uit. Deelnemers zullen in de ark zichtbare en onzichtbare grenzen overschrijden. Bij Ark moet iedereen zich thuis voelen. In samenwerking met Residenties in Utrecht gaat Richard de komende tijd op zoek naar die connectie in Utrecht.

Het project Ark wordt ontwikkeld in samenwerking met zeven internationale culturele instellingen en  in zeven Europese steden zal een verschillende editie te zien zijn van het werk. Elke editie wordt toegespitst op de culturele, demografische en historische achtergronden van de stad en wordt gemaakt in samenwerking met lokale experts, artiesten en sociaal-maatschappelijke organisaties. Richards researchperiode begint in december in Utrecht. In mei 2021 zal Ark te zien zijn tijdens het SPRING Performing Arts Festival.

Ark zal ook te zien zijn op de volgende locaties: Hellerau – Europäisches Zentrum der Künste (Dresden, Duitsland), Ringlokschuppen (Mülheim an der Ruhr, Duitsland), Le Maillon (Straatsburg, Frankrijk), Teatro Municipal do Porto (Porto, Portugal), Onassis STEGI (Athene, Griekenland), Performing Arts Institute Warsaw (Warschau, Poland).