Residentie Richard Gregory & Quarantine

  • DatumTue. 17 Dec - Sat. 31 Dec. 2022
  • Met wieHKU, SPRING

In samenwerking met het SPRING Performing Arts Festival gaat theatermaker Richard Gregory een langdurige verbinding aan met Utrecht. Voor SPRING maakt hij met zijn theatergroep Quarantine de productie ARK en voor Residenties in Utrecht duikt hij verder de stad in om aan langdurige verbindingen te werken. Een essentiële partner is in elk geval de HKU die de residentie van Richard Gregory en Quarantine gaan onderzoeken. Gregory en Quarantine kunnen vanwege corona niet naar Utrecht komen, maar digitaal geven ze steeds meer vorm aan hun residentie. 

Richard Gregory, een van de artistiek leiders van Quarantine, was in december 2019 in Utrecht en zou in 2020 weer  hierheen komen, met leden van zijn gezelschap, om niet alleen zijn kunstproject ARK verder voor te bereiden, maar ook om zijn residentie nader vorm te geven. Vanwege de reisbeperkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en de verplichte quarantaine die Gregory in acht zou moeten nemen, zowel bij aankomst hier als weer bij thuiskomst, zette hij in november zijn voorbereidende gesprekken digitaal vanuit Engeland voort. Tweemaal daags zoomde hij met Utrecht en maakt hij kennis met organisaties met wie hij samen zou kunnen werken. Onder wie in elk geval ook de HKU die officieel partner van zijn residentie is geworden.

Richard Gregory is theatermaker en artistiek leider van Quarantine, een theatergezelschap uit Manchester, Verenigd Koninkrijk. Richards werk is een creatieve reactie op het dagelijks leven en het alledaagse, waarbij hij werkt met thema’s als representatie, populisme, uitsluiting en inclusiviteit. Richard en zijn gezelschap willen ruimte geven aan mensen die normaal geen connectie hebben met kunst en hen de vraag stellen waarom ze zich niet door kunstenaars vertegenwoordigd voelen.

Met die centrale vraag gaat Richard Gregory vanaf december 2019 aan de slag in Utrecht. Hij werkt daarbij aan meerdere, langlopende projecten waarbij nadrukkelijk aansluiting wordt gezocht met niet alleen andere theatermakers, musici en educators, maar ook niet-artiesten en andere stadsbewoners. Heb je een idee hierover of ben je nieuwsgierig naar hoe je kunt aanhaken? Neem contact op met residentiesinutrecht@gmail.com.

Ark: een groot stadsproject in Utrecht

Een belangrijk project waarmee Richard en het gezelschap Quarantine in Utrecht aan de slag gaat is Ark, een project over grenzen die bestaan binnen een stad. Ark wordt een ontmoetingsplaats. Samen met de stad wordt een constructie gebouwd op een centrale locatie. Deze ark biedt ruimte voor ontmoetingen tussen vreemden, tussen Europeanen en niet-Europeanen die in de stad als buren leven en in de ark samenkomen om te discussiëren over wat een nieuw Europa zou kunnen zijn. Ark wordt een kruispunt in de stad. Het wordt een plaats voor samenwerking, compromis en mogelijk conflict, een plaats waar de veelzijdigheid van de samenleving naar boven komt. Het maakt ruimte voor conversaties en betrokkenheid, óók van afwijkende stemmen. Ark nodigt iedereen uit. Deelnemers zullen in de ark zichtbare en onzichtbare grenzen overschrijden. Bij Ark moet iedereen zich thuis voelen. In samenwerking met Residenties in Utrecht gaat Richard de komende tijd op zoek naar die connectie in Utrecht.

Het project Ark wordt ontwikkeld in samenwerking met zeven internationale culturele instellingen en  in zeven Europese steden zal een verschillende editie te zien zijn van het werk. Elke editie wordt toegespitst op de culturele, demografische en historische achtergronden van de stad en wordt gemaakt in samenwerking met lokale experts, artiesten en sociaal-maatschappelijke organisaties. Richards researchperiode begint in december in Utrecht. In mei 2021 zal Ark te zien zijn tijdens het SPRING Performing Arts Festival.

Ark zal ook te zien zijn op de volgende locaties: Hellerau – Europäisches Zentrum der Künste (Dresden, Duitsland), Ringlokschuppen (Mülheim an der Ruhr, Duitsland), Le Maillon (Straatsburg, Frankrijk), Teatro Municipal do Porto (Porto, Portugal), Onassis STEGI (Athene, Griekenland), Performing Arts Institute Warsaw (Warschau, Poland).

SPRING presenteert nieuwe ontwikkelingen in de internationale hedendaagse podiumkunsten met een focus op de cross-over tussen dans, theater en performance en op kunst in de openbare ruimte. Dat doet SPRING door jaarlijks twee festivals in Utrecht te organiseren voor een divers en nieuwsgierig publiek; het tiendaagse SPRING Performing Arts Festival in mei en het driedaagse SPRING in Autumn in het najaar.