Studio Stekker

Een week voorafgaand aan Stekker in het Park, vanaf maandag 21 juli 2014, namen veertig artiesten uit de dance, met ook muzikanten uit de klassieke muziek, jazz en pop, intrek in Kytopia. Achter vooral gesloten deuren maakten zij in onverwachte bezettingen nieuwe muziek. Het resultaat speelden zij live op festival Stekker in het Park op zaterdag 26 juli (soms ook is het resultaat later officieel uitgebracht). Zie hier een videoverslag van Studio Stekker 2014.

De lijst van deelnemers is imponerend: Carl Craig, Octave One, Midnight Operator, Stimming, Francesco Tristano, The Mole, Johannes Brecht, Wa Wu We, Afromaniac, Bajka, Junior Boys, Rangleklods, Delhia de France, Douglas Greed, Krause Duo, Alixander III, Lydmor, Stekker’s eigen Pitto en natuurlijk Colin Benders zelf.

Tijdens Studio Stekker was in principe geen publiek aanwezig, zodat de muziekmakers onbelemmerd konden experimenteren. Enkele media deden verslag van de studioweek, zoals 3voor12 Utrecht en Resident Advisor (en dat is een van ’s werelds meest belangrijke blogs over elektronische muziek).

Tijdens Studio Stekker werden verschillende media uitgenodigd om langs te komen in Kytopia. Dit leverde een aantal leuke artikelen op. Zoals van VPRO’s 3voor12 dat een uitgebreide fotoreportage publiceerde en ook een en ander over Studio Stekker schreef. 3voor12/Utrecht maakte onderstaand filmpje over Studio Stekker.

Jelle Talsma maakte op de site van Studio Stekker een verslag in tekst, met daarbij ook veel foto’s, van de studiodagen, alsook van het festival op zaterdag 26 juli. Citaat:

“Op vrijdag hangt er een bijzondere energie in de Tivoli. Als ik aan het pissen ben, hoor ik Nuno en The Mole spreken over dat een week te kort is voor zo’n project, en dat je misschien wel een maand nodig hebt om vertrouwd te raken met elkaar en de oneindige verzamelingen analoge machines. ’s Avonds komt er een groep belangstellenden voor een rondleiding door het gebouw: de Sneak Peak. Wout Smeets speelt op de vleugel zijn wonderschone zelfgeschreven compositie, die hij vandaag in een aantal takes opnam in de grote zaal. Zo val je van de ene verbazing in de andere, de hele week door.”