Walid Ben Salim

Wow, wat een indruk maakte Walid Ben Selim tijdens zijn residentie! De Marokkaanse zanger, dichter en vrijheidsdenker kwam naar Utrecht van 5 tot en met 11 oktober 2015 om in eerste instantie muziek te maken met verschillende muzikanten in Kytopia. Het initiatief kwam van Arjen de Vreede, ook bekend als DJ DNA, en van Jeanneke de Boer van stichting Culture Connection. Walid bereidde met DNA als artistiek leider een concert voor dat plaatsvond op 9 oktober 2015 in TivoliVredenburg. Maar ook maakte Walid Ben Selim een heuse reis door de stad Utrecht en ontmoette hij jongeren in Overvecht, Arabische muzikanten in het asielzoekerscentrum en deed hij een poëzieworkshop in TivoliVredenburg.

Lees hieronder voor meer informatie over de residentie van Walid in 2015. Eerst nog het te gekke nieuws dat Walid ben Selim in oktober 2016 terug in Utrecht!

Walid Ben Selim terug in Utrecht in oktober 2016

Op vrijdag 28 oktober 2016 keert Walid Ben Selim terug naar Utrecht en nu met zijn eigen band N3rdistan. Walid Ben Selim is één van de pioniers van de Marokkaanse hiphopscene. Als frontman van N3rdistan zingt, rapt en reciteert hij eigen gedichten, maar ook klassieke en moderne Arabische poëzie. Rond deze teksten vol vrijheidsdrang creëert N3rdistan een eigenzinnig muzikaal universum met zang, rap, urban beats en oriëntaalse melodieën. Deze mix van electronica en Arabische poëzie slaat op een unieke manier een brug tussen de Arabische wereld en het Westen.

Het concert maakt deel uit van Arabic Crossroads – Music & Poetry, een stadsbreed programma in Utrecht met Walid Ben Selim en zijn Marokkaanse collega-muzikante Widad Broco. In oktober zijn er literaire ontmoetingen, muzieksessies en workshops in onder andere Het Literatuurhuis, Kytopia, Jongeren Cultuurspot Overvecht en AZC Utrecht. De organisatie is in handen van stichting Culture Connection.

Programma van dit vervolg van zijn residentie:

– ‘Van Arabische poëzie tot hiphop’, literaire ontmoeting met Walid Ben Selim & Widad Broco
Dinsdag 11 oktober, 20.00 uur, € 5, Het Literatuurhuis. 

– Optredens Walid Ben Selim & Widad Broco, muzikanten en spoken word artiesten AZC Utrecht
Donderdag 13 oktober, 20.00 uur, beperkte plaatsen, op aanvraag,  AZC Utrecht In samenwerking met stichting De Vrolijkheid.

– Concert N3rdistan
Vrijdag 28 oktober, 20.45 uur, € 15, Cloud Nine, TivoliVredenburg

Voorafgaand aan het concert van 28 oktober geeft arabiste Djûke Poppinga (UvA) een inleiding over de poëzie die Walid Ben Selim in zijn nummers gebruikt.

RESIDENTIE 2015

Concert in TivoliVredenburg

Van 5 tot en met 11 oktober 2015 was Walid Ben Selim in Utrecht, waar hij in Kytopia muziek maakte met onder anderen DNA, Frank Wienk (Binkbeats), celliste Guusje Ingen Housz en violiste Tseroeja van den Bos. De muzikale samenwerking stond onder artistieke leiding van Arjen de Vreede. Walid Ben Selim en de Kytopians bereidden een concert voor dat op 9 oktober, na tweeënhalve dag repeteren, plaatsvond in een uitverkocht en stampvol Cloud Nine in TivoliVredenburg. Het werd een avond die naast de muzikale wereld van de Kytopians en Walid ook de spoken word van Walid Ben Selim liet horen. En er was meer poëzie die avond, want VERS Poetry – een gloednieuw initiatief voor spoken word – verzorgt het voorprogramma met optredens van onder anderen Derek Otte en Christopher Blok.

Alle foto’s: © Wineke van Muiswinkel.

Walid Ben Selim kwam naar Utrecht op uitnodiging van Culture Connection en Arjen de Vreede (bekend als dj DNA, van Urban Dance Squad en als producer). DJ DNA zag in november 2014 in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een concert van Walid Ben Selim en was meteen verkocht: Als er sinds de Arabische lente op cultureel vlak iets positiefs naar buiten gekomen is, dan is het de muziek van Walid Ben Selim wel. Walids liefdevolle en poëtische benadering van de zoektocht naar een nieuwe Arabische identiteit staat haaks op de huidige maatschappelijke verharding waarmee deze identiteit geconfronteerd wordt. Het wordt tijd een ander geluid te laten horen en Walid is een vertegenwoordiger van dit “andere” geluid. Hij geeft moslims en Arabieren, maar ook jongeren in het algemeen nieuwe handvatten om bewuster en weloverwogener met de hedendaagse wereldproblematiek om te kunnen gaan”.

Studioweek
Het concert in TivoliVredenburg was een lang gekoesterde droom van DNA. Met regelmaat haalt hij artiesten vanuit het buitenland naar zijn studio in Kytopia om eerst een paar dagen achter gesloten deuren muziek te maken om vervolgens een concert te geven. DNA, echte naam Arjen de Vreede, had de wens om met een paar dagen met een Marokkaanse muzikant samen te werken: “De Arabische cultuur maakt zoveel moois. Het is zonde dat het hier niet wordt gehoord,” zei De Vreede tegen AD/Utrechts Nieuwsblad.

Hij reisde daarom met Jeanneke de Boer van Culture Connection naar festival Visa for Music in Rabat om een artiest te scouten: “We zagen ontzettend veel bandjes op een dag. Veel traditioneel Arabische muziek, muzikanten met een antiek soort viooltjes bijvoorbeeld. Ineens stroomde de zaal vol met jong publiek. Het ging broeien, we voelden dat er wat ging komen. Walid liep in zijn eentje het enorm grote podium op. Hij stond daar, een klein mannetje, met zijn armen naast zijn lijf, en ging zingen. Het was direct een gekkenhuis, Beatle-achtige-taferelen. De sfeer die er heerste was zo intens. We wisten meteen: hij is onze eerste keus.”

Walid ben Selim kwam op 5 oktober voor het eerst naar Nederland – hij was nog nooit boven Parijs geweest – en na een gezamenlijk diner met de muzikanten van Kytopia werd er gemusiceerd. Walid en de Utrechtse muzikanten kenden elkaar nauwelijks en de bezetting van zang/spoken word, draaitafel, percussie, cello en viool is op zijn minst uniek te noemen. Fotograaf Wineke van Muiswinkel legde de samenwerking vast.

Alle foto’s: © Wineke van Muiswinkel.

Ontmoetingen in de stad
In de week dat Walid Ben Selim in Utrecht was, deed hij nog meer dan alleen een concert voorbereiden. Hij werkte samen met componist Jonas Bisquiert en Arabischtalige muzikanten in het Utrechtse asielzoekerscentrum. In samenwerking met Cultuurhuis Kanaleneiland en VERS Poetry ontmoette hij jonge muzikanten en spoken word artiesten in Kanaleneiland. Hij bezocht het Trajectum College in Overvecht, waar hij sprak en dichtte met jongeren. In het kader van deze residentie bezocht de Utrechtse stadsdichter Baban Kirkuki (die zelf Arabische taal en literatuur in Irak studeerde en van Iraaks-Koerdische afkomst is) de IMC Weekendschool in Overvecht om poëzieworkshops aan leerlingen te geven.

Poëzieworkshop
Een aantal leerlingen van de IMC Weekendschool kwam op vrijdag 9 oktober naar TivoliVredenburg. Want die middag, enkele uren voordat Walid het podium op zou gaan met de muzikanten uit Kytopia, gaf dichter Baban Kirkuki van het Utrechts Dichtersgilde een workshop poëzie aan hen, met vertaalde teksten van Walid als leidraad. Vier gedichten uit die workshop zetten we met veel plezier online.

Sessie VPRO Vrije Geluiden (Radio 6)
Op zaterdag 10 oktober gaven Walid Ben Selim en zijn muzikanten Bink, Guusje Ingen Housz en Tseroeja van den Bos een sessie in de studio van VPRO Radio 6. Naast Walid kwam ook mede-initiatiefneemster Jeanneke den Boer aan het woord in het programma Vrije Geluiden met Frank Jochemsen.

Over Walid Ben Selim
Walid Ben Selim is een opvallende, jonge artiest die een muzikale brug slaat tussen de Arabische wereld en het Westen. Walid komt uit de hiphopscene van Casablanca, zingt en reciteert eigen gedichten, maar ook klassieke en moderne Arabische poëzie met een sterke vrijheidsboodschap. Hij werkt met teksten van beroemde dichters als Mahmoud Darwish en Ahmad Matar. Zij roepen op zelf na te denken, niet klakkeloos ‘leiders’ en de massa te volgen, maar eigen keuzes in het leven te maken. Rond deze teksten creëert hij een eigenzinnig muzikaal universum met zang, spoken word, urban beats en oriëntaalse melodieën. Afgelopen maanden toerde de charismatische zanger door Frankrijk, Spanje en Marokko en veroverde hij de harten van het publiek met zijn unieke sound en overrompelende podiumpresentatie.