Residenties komt met Reflecties


Cobie de Vos
Reflecteren op corona: hoe? Of anders?

Cobie de Vos is directeur van Het Huis Utrecht en is daarnaast lid van de redactieraad van Residenties in Utrecht.

Cobie de Vos
Reflecteren op corona: hoe? Of anders? 

“Reflectie op corona. Ik merk dat ik dit moeilijk vind. Reflecteren zegt iets over de tijd die achter je ligt, dat wat je hebt meegemaakt. Hoe je daarop terugkijkt en wat je eruit kan leren. Maar zover zijn we nog lang niet. Voor de zomer voelde het alsof de tijd van stilstand te kort was. Het leek alsof we er allemaal iets uit wilden halen, iets wilden leren van de stilstand. Ik hoorde van veel mensen om me heen dat ze meer tot rust kwamen, het sociale leven niet achterna hoefden te rennen en dit vast wilden houden, ook na corona.

We hadden, en hebben, blijkbaar behoefte aan een andere levensstijl, anders in het leven staan, er meer voor de ander zijn, tijd nemen om ons heen te kijken. En toen kwam de zomer. Toen mochten we los. En nu zien we na een ‘vrije’ zomer vooral de beperkingen: het doembeeld om tot juli 2021 bekneld te zitten in maatregelen. Niet of nauwelijks vooruit te kunnen, vol onzekerheden over baanbehoud, gezondheid en met een grote hang naar het sociale contact dat door iedere nieuwe overheidsmaatregel nog meer ingedamd lijkt te worden. Mensen komen in opstand en willen terug naar het oude normaal.

Maar dat normaal gaat nog lang duren en de vraag is of we hier helemaal naar terug kunnen. Ik begrijp alle gevoelens en merk ook dat ik hier zelf mee worstel. Een seizoen lang geen Huis met een open deur maar alles op maat, op de 1,5 meter afstand van elkaar. Voor de zomer stonden we met Het Huis in de overlevingsstand. Nu, na de zomer, komt voor ons het moment van bezinning: hoe gaan we als Huis deze tijd benutten om te kijken hoe we verder willen na corona? Een vraag die denk ik voor het hele culturele veld geldt. Voor elke instelling afzonderlijk maar ook voor de culturele sector algemeen.

Voor een reflectie op corona is het te vroeg. Reflecteren op de tijd voor corona is nu het uitgelezen moment. Er is veel mis in de sector en dat hebben de crisis en het subsidiecircus ook weer aangetoond: we zijn te kwetsbaar, het ecosysteem is niet voldoende op orde en we weten elkaar ook te weinig te vinden als de nood aan de man is. De solidariteit is dun. Willen we het anders, dan is nu het moment om hierover in gesprek te gaan. Het komend seizoen wordt anders dan anders. Laten we die kans benutten om te kijken hoe we dit nog meer tot een experimentjaar kunnen maken, sectorbreed. Dit om eerste bouwstenen neer te leggen voor een sterkere cultuursector na de crisis. Laten we reuring maken om niet terug te hoeven naar het oude normaal.”

Cobie de Vos
23 september 2020


Amparo González Sola
Nothing to Watch

Amparo González Sola zoomde de afgelopen maanden mee. Fysieke workshops konden even niet, maar zoals ze in haar praktijk als danser en choreograaf gewoon is – niet bedenkend wat er niet meer kan, maar bedenkend wat er wèl kan – gaf ze audiotrainingen om aan zoomen een andere dimensie te geven. Wat betekent de verplichting om afstand te houden voor onze manier van leven? “Ik verzette me tegen het vertalen van mijn praktijk naar een online format. Ik vroeg me af hoe ik ruimte kon blijven creëren voor fysieke ervaringen en gedeelde reflectie, buiten de overwegend digitale en visuele vormen van zoomen en streamen. In haar online trainingen vraagt ze je de camera bij zoom uit te zetten en te luisteren.

Luister: https://vimeo.com/440646691/120a1cf0c4