Met Wie

Residenties in Utrecht ziet het als missie om samenwerking te realiseren tussen instellingen in de culturele sector, in het onderwijs en in het maatschappelijk domein. We opereren in en coördineren een steeds uitdijend netwerk van organisaties. Zie onder voor een niet uitputtende lijst van organisaties met wie we samenwerken.

Het Asielzoekerscentrum Utrecht is gevestigd in het voormalig militair ziekenhuis “Militair Hospitaal Dr. A. Mathijssen” aan de Joseph Haydnlaan. Naast het azc is ook het hoofdkantoor van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) hier gevestigd. In het azc worden 450 bewoners opgevangen, verdeeld over 146 kamers van verschillende omvang. Omdat het azc al bijna twintig jaar deel uitmaakt van de Utrechtse wijk Oog in Al, is het centrum volledig met de buurt verweven.

Vroeger ging je naar de Bibliotheek om boeken te lenen. Tegenwoordig is er zoveel meer te beleven en te halen. Per jaar begroet Bibliotheek Utrecht bijna 1,5 miljoen bezoekers in de Centrale Bibliotheek en onze 13 vestigingen. Het bestand telt zo’n 65.000 leden.

Centraal Museum Utrecht, open huis vol ontdekkingen. Van Scorel tot Bruna tot Viktor & Rolf. Van Rietveld tot Utrechtse Caravaggisten, van Bloemaert tot Marlene Dumas. Klassiek naast modern, vormgeving naast Utrechtse stadsgeschiedenis, experimenteel naast monumentaal. Een museum waar je altijd geïnspireerd vandaan komt. Laat je verrassen.

City2Cities is het Internationale literatuurfestival dat jaarlijks plaatsvindt. Altijd staan tijdens het festival Utrecht en twee andere Europese literaire steden centraal. Naar het festival komen schrijvers uit binnen- en buitenland en naast proza en poëzie klinkt er ook muziek.

De Concertzender is een in Utrecht gehuisveste vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het maken van muziekprogramma’s via radio en internet. De Concertzender richt zich daarbij op muziek die niet al wordt uitgezonden door bestaande publieke of commerciële muziekzenders en omroepen. De Concertzender staat sinds 1982 garant voor een opmerkelijke en eigenwijze programmering.

De Creative Humanities Academy van de Universiteit Utrecht biedt post-academisch onderwijs op maat voor professionals in de culturele sector. Denk hierbij aan lezingen, workshops en cursussen of langer durende consultancy binnen projecten. Specialismen zijn cultuurtheorie, filosofie en (creatieve) methoden. Ze werken met culturele instituties en netwerken alsook met individuele makers en artistiek leiders.

Culture Connection streeft ernaar om uiteenlopende werelden via kunstprojecten met elkaar te verbinden. Het doel is om een open ruimte te creëren, waar mensen van verschillende culturen en religies elkaar kunnen ontmoeten, met respect voor elkaars waarden en normen.

Culturele Zondagen is een eendaags (soms tweedaags) cultureel evenement in de stad Utrecht dat zes keer per jaar plaatsvindt rond een specifiek thema. Culturele Zondagen wordt georganiseerd door de collectieve marketingorganisatie Cultuurpromotie Utrecht, een onafhankelijk van de gemeente opererende stichting.

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) voorziet Utrecht van nieuws van allerlei aard. Sinds 2011 heeft het zich ontwikkeld tot een onafhankelijk nieuwsplatform, met 150.000 unieke bezoekers per week.

Vlakbij Utrecht, aan rivier de Vecht ligt Doornburgh, een buitenplaats die al bestaat sinds de zeventiende eeuw. Tot 2017 was de buitenplaats nog in gebruik als klooster. Sinds 2018 is de buitenplaats geopend voor publiek.

Stichting Buitenplaats Doornburgh organiseert residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen op het snijvlak van kunst en wetenschap. Doornburgh is elke woensdag tot en met zondag te bezoeken voor publiek.

Jaarlijks vindt het Festival Oude Festival met wisselend thema in het centrum van de stad Utrecht plaats. De mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door internationale topmusici op historische locaties verspreid over heel Nederland.

Fontys verzorgt onderwijs en onderzoek en vormt als brede hogeschool de grootste publieke kennisinstelling in Zuid Nederland. Door onderwijs en onderzoek te verbinden aan innovatieprocessen van de regio en daarbuiten wil Fontys een innovatiemotor van de regio zijn.

  • Prof. Gimbrèrelaan 16
  • 08850 77211
  • https://fontys.nl/

Gaudeamus is een internationaal vermaard festival voor hedendaags klassieke muziek en jonge componisten. Naast een jaarlijks festival begin september biedt de organisatie ook gedurende het seizoen een breed palet voor de muziekliefhebber die openstaat voor het nieuwste werk van de componisten van morgen.

Wij denken dat we heer en meester zijn over technologie. Maar steeds vaker is het andersom. Onze hightech omgeving controleert juist ons. Hoogste tijd om onze eigen leefomgeving terug te claimen: HACKING HABITAT! De spraakmakende kunstmanifestatie in de voormalige Utrechtse gevangenis maakt de controle voelbaar, hoorbaar en zichtbaar en komt met een stevig tegengeluid.

Het Huis Utrecht is een huis voor makers en nieuwe ideeën. Het biedt (theater)makers en andere creatieven een plek en begeleidt hen in de ontwikkeling van hun plannen. De organisatie vervult een spilfunctie binnen de Utrechtse podiumkunsten, een onmisbare schakel in de keten van kunstvakopleidingen naar gezelschappen en podia.

Het Literatuurhuis in Utrecht brengt literatuur op het podium, en wel in de brede zin van het woord: van performancepoëzie tot lezingen, van literaire filmvertoningen tot schrijversinterviews en alles ertussenin. De stichting organiseert literaire evenementen, festivals en producties waaronder de Nacht van de Poëzie, het internationale literatuurfestival City2Cities en het NK Poetry Slam.

Het Vijfde Seizoen is een residency in de psychiatrie. Professionele kunstenaars werken er één seizoen en maken een nieuw werk gericht op geestelijke gezondheidszorg. De kunstprojecten van Het Vijfde Seizoen agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van de patiënten.

Gevestigd op het terrein van de Cereolfabriek brengt het Stichting Het Wilde Westen door middel van cursussen theater, dans, muziek kinderen, ouderen en buurtgenoten bij elkaar.

Hogeschool Utrecht is een ambitieuze hogeschool die als University of Applied Sciences onderwijs verzorgt we en onderzoek verricht. Ze leiden – aankomende – professionals op die gewild zijn op de arbeidsmarkt en onlosmakelijk zijn verbonden met de regio Utrecht.

HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie. Aan de HKU studeren bijna 4000 studenten aan acht schools: Beeldende Kunst, Design, Muziek en Technologie, Games en Interactie, Kunst en Economie, Media, Utrechts Conservatorium en Theater.

IMC Weekendschool is in 1998 opgericht als school voor aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. Op de weekendschool maken jongeren kennis met interessante vakgebieden uit de wereld van cultuur en wetenschap. In Utrecht doen vooral kinderen uit Overvecht mee.

Impakt stelt kritische en creatieve vragen bij de hedendaagse mediacultuur en innovatieve audiovisuele kunsten in een interdisciplinaire context. Impakt organiseert elk jaar het Impakt Festival. Hiernaast zijn er door het jaar heen verschillende activiteiten.

Het Liszt Concours is een prestigieuze, internationale wedstrijd voor jonge pianisten. Elke drie jaar levert het concours drie finalisten op, die daarna uitgebreid worden begeleid.

Kytopia is de creatieve broedplaats van Colin – Kyteman – Benders in het voormalige Tivoli aan de Oudegracht, waar studio’s, ateliers en werkruimtes verscholen zitten. Muzikanten, designers en organisatoren zitten allemaal in hetzelfde pand waar creativiteit regeert.

Le Guess Who? is een festival dat vier dagen duurt en plaatsvindt in november in het hart van Utrecht. Het combineert een piekfijne selectie van opvallend talent met legendarische acts in een intieme sfeer die de hele stad in vuur en vlam zet.

Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival plaats. Tien dagen lang is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de Nederlandse film het erepodium krijgt dat het verdient. Films van kort tot lang, van arthouse tot mainstream, van analoog tot digitaal. Speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s en evenementen.

Nimeto is een vakschool die studenten opleidt tot zelfstandige vakmensen. Studenten die na 2 jaar, 3 jaar of 4 jaar met een Nimeto diploma de arbeidsmarkt op komen kunnen zelfstandig en volwaardig functioneren in hun beroep en in de maatschappij.

Operamakers ontwikkelt educatie- en participatie projecten waarbij zingen centraal staat. Door middel van samen zingen slaat Operamakers een brug tussen vocale expressie en de wereld waarin wij momenteel leven. De projecten van Operamakers inspireren op deze manier de zang- en operacultuur met verhalen van onze kosmopolitische samenleving.

ROC Midden Nederland biedt middelbaar beroepsonderwijs (mbo), voortgezet algemeen volwassenonderwijs (vavo), bedrijfsopleidingen en participatieonderwijs in de provincie Utrecht. Ze verzorgen met zo’n 1800 medewerkers het onderwijs voor ongeveer 20.000 studenten en cursisten, in dertien vakcolleges in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. Persoonlijke aandacht, kleinschaligheid en kwaliteit staan er centraal.

Ben Spaander en Allert Aalders, de mannen achter Sonar Traffic, zijn echte synth freaks. Ze hebben een grote collectie aan analoge en digitale  synthesizers en drumcomputers. Vervang je plug-in tracks met analoge originelen, neem direct met de machines op en jam op drummachines en sequencers. Sonar Traffic is gevestigd in Kytopia.

SPRING verbindt verschillende kunstvormen op inspirerende wijze en laat publiek en kunstenaars elkaar ontmoeten. Met de oorsprong in hedendaagse dans en theater, toont SPRING podiumkunst in de meest actuele vorm.

Stekker is een creatief en eigenwijs festival met een fabelachtige sfeer, fijne mensen en een altijd dikke programmering. Eind juli vindt Studio Stekker Festival plaats in de Voorveldse Polder en de week daaraan voorafgaand werken de festivalartiesten samen tijdens Studio Stekker in Kytopia. Tijdens die voorbereidende week vinden meerdere publieksactiviteiten plaats.

Ontmoet befaamde wetenschappers, debatteer met denkers en luister naar schrijvers die hun drijfveren blootleggen. Studium Generale is het podium van de Universiteit Utrecht, waar studenten, docenten en andere geïnteresseerden kennis kunnen maken met alle mogelijke vakgebieden. De symposia, lezingen en debatten van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen zonder reservering toegankelijk.

TivoliVredenburg is een muzikale stad-in-een-stad. Met vijf unieke zalen en meerdere horecavoorzieningen onder één dak, is ze het huis van en voor iedereen. Voor de Utrechter en de internationale bezoeker, voor jong en oud, voor de amateur en de professional. Ze biedt een podium aan alle muzikale werelden: klassiek, pop, dance, jazz, familie en alles ertussen. Daarmee is TivoliVredenburg uniek in de wereld.

De Universiteit Utrecht is een researchuniversiteit, die al vele grote namen heeft voortgebracht. De zeven faculteiten bestrijken gezamenlijk het hele wetenschappelijke spectrum van onderzoek en onderwijs.

Vers is een nieuw (spoken word) recept waarbij het geschreven vers en het verse eten de ingrediënten zijn voor een smakelijke avond uit in stijl!

Vers Vermaak blinkt uit in het bedenken en produceren van memorabele evenementen en geweldige merkactivaties, zowel analoog als digitaal. Met haar activiteiten en opdrachten zoekt Vers Vermaak altijd naar de menselijke en positieve energie die het verschil maakt in het succes van een evenement, festival, activatie, digitale ervaring of concept.

ZIMIHC is de plek voor amateurkunstenaars in stad en provincie Utrecht. ZIMIHC organiseert veel evenementen ter bevordering van de amateurkunst en heeft in de stad Utrecht een aantal theaters.