Stevige rol filmmaker Juan Fernández Gebauer bij Ways to listen to a river

Ways to listen to a river is een project van Nahuel Cano. Maar hij doet het niet alleen. Zowel op het podium als in het maakproces heeft Juan Fernández Gebauer een stevige rol. We introduceren Nahuels collega, sparringspartner en vriend. Ze werken samen aan de performance Ways to listen to a river. Hoe gaat dat? En wat leren ze van elkaar?

Juan, geboren in Argentinië, is een veelgevraagd cinematograaf, filmmaker en regisseur. Hij heeft met zijn films meerdere prijzen gewonnen op verschillende filmfestivals. Op dit moment woont en werkt hij in Berlijn. Regelmatig komt hij naar Nederland om samen met Nahuel te werken aan Ways to listen to a river: Vecht.

Juan en Nahuel kennen elkaar uit Buenos Aires. Ongeveer negen jaar geleden zocht Juan een acteur voor een film die hij wilde maken. Hij had zijn zinnen gezet op Nahuel, alleen was hij nog zo jong en verlegen dat hij het niet durfde te vragen. In plaats daarvan ging hij acteerlessen volgen bij Nahuel. Na een aantal lessen trok hij de stoute schoenen aan en dat leidde er uiteindelijk toe dat ze in verschillende projecten samenwerkingen zijn aangegaan. Juan was ook betrokken bij een vorige editie van Ways to listen to a river, namelijk over de rivier de Limay in Patagonië, Argentinië.

Overleggen, sparren en ideeën toetsen

Voor de performance maakt Juan de videoprojecties, maar hij heeft ook een stevige rol in het gehele maakproces. Meerdere keren zijn Juan en Nahuel samen op pad gegaan om onderzoek te doen en mensen te interviewen die te maken hebben met de rivier de Vecht. Ze praten onder andere met bewoners, met het hoofd van het gemeentearchief Stichtse Vecht en met mensen van de gemeente Stichtse Vecht. Daaruit destilleren ze samen een rode draad. De samenwerking verloopt heel organisch. Nahuel: “Soms is Juan meer de regisseur en soms ik. We geven en nemen allebei, het gaat heen en weer. Het is zoals de Vecht: de mens vormt de rivier en de rivier vormt de mens. Het heeft invloed op elkaar en uiteindelijk weet je niet meer hoe het zo ontstaan is. Zo gaat het ook in onze samenwerking. We overleggen veel, sparren en houden elkaar ideeën voor. We zijn heel eerlijk en direct naar elkaar. Als een idee niet goed is, dan niet. En daarnaast hebben we tijdens het werk ook veel lol samen.”

Wat leren ze van elkaar?

Juan: “Nahuel verbreedt mijn blik. Hij stelt vragen waar ik niet op zou komen zonder hem. Ik leer luisteren naar hetgeen niet gezegd wordt. En naar hetgeen gezegd wordt door het niet-menselijke aspect van de rivier. Nahuel leert mij om het onderwerp vanuit verschillende perspectieven te benaderen en te onderzoeken. Ik werk veel meer buiten de ‘gebaande paden’ dan ik gewend ben in mijn andere films en projecten. Dat is heel leerzaam voor mij. En ik vind het leuk om die manier van werken met Nahuel te ervaren.”

“Juan heeft diepgaande aandacht voor mensen. Hij luistert écht!”

Nahuel: “Ik vind heel veel dingen fijn aan de samenwerking met Juan. Hij leert mij een andere manier van kijken en luisteren. Dat merk ik als we mensen interviewen. Hij heeft diepgaande aandacht voor mensen. Hij luistert écht! En dat maakt dat mensen zich openstellen voor hem. Dat vind ik echt een prachtige eigenschap. Ik zou dat nog meer van hem willen leren.

Ik vind mezelf best wel een nerd, maar als het gaat om onderzoek doen dan is Juan wel een voorbeeld. Hij is heel gestructureerd en gaan heel systematisch te werk. In de jaren dat we samenwerken heb ik daar veel van geleerd. Zonder die ervaring zou dit onderzoek naar de Vecht veel rommeliger verlopen. Nu is er structuur. We maken een raamwerk en aan de hand daarvan componeer ik de muziek en maakt Juan de videoprojecties.”

Gaudeamus Festival

Op dit moment verblijft Nahuel tot 15 augustus op Buitenplaats Doornburgh als artist in residence. Nu de onderzoeksfase is afgerond focust hij zich volledig op het maakproces. Ook dat doet hij niet alleen, Juan komt in de komende weken weer naar Nederland om samen toe te werken naar het eindresultaat: de performance Ways to listen to a river: Vecht op zondag 10 september op Buitenplaats Doornburgh, tijdens het Gaudeamus Festival.

Meer weten?

Over Juan: H O M E | filmmaker (juanifernandezg.wixsite.com)

Over Nahuel: Nahuel Cano: ways to listen to a river – Residenties in Utrecht