Tentoonstelling Cape X Utrecht met o.a. muziek van Neo Muyanga

HKU-fellow Nancy Jouwe en The Black Archives presenteren van 6 oktober t/m 4 november: Verborgen geschiedenissen van slavernij en haar erfenis.

De tentoonstelling CAPE X UTRECHT duikt in de relatie tussen de Kaapkolonie en Utrecht. Toen de Nederlandse regering en de koning recent hun excuses aanboden voor de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij, werd Zuid-Afrika niet genoemd. Wie herinnert zich de geschiedenis van slavernij in de Indische Oceaan nog? Hoe beïnvloedt deze geschiedenis mensen in het huidige Zuid-Afrika? En waarom is deze geschiedenis in Nederland grotendeels vergeten?

Duizenden jaren lang leefden er |xam, Khoekhoe en vele andere volkeren in Zuidelijk Afrika. Vanaf 1652 vestigde de Verenigde Oost-Indische Compagnie een koloniale nederzetting in de Kaap, die vanaf 1658 volledig afhankelijk was van een inhumaan slavernijsysteem, dat ook Utrecht met de Kaap verbond. Deze geschiedenis legde de basis voor het wrede systeem van apartheid, wat een Nederlands woord is.

CAPE X UTRECHT: Verborgen geschiedenissen van slavernij en haar erfenis is een samenwerkingsproject van HKU-fellow Nancy Jouwe en The Black Archives. De tentoonstelling combineert uniek archiefmateriaal met kunstwerken van diverse kunstenaars en muziek van resident Neo Muyanga. Nancy Jouwe en Neo spraken meermalen over de relatie tussen de Kaapkolonie en Nederland.

Opening: Vrijdag 6 oktober om 17:00 uur
Te bezichtigen: van 7 oktober t/m 4 november – woensdag t/m zaterdag van 13:00 uur – 18:00 uur
Locatie: Minrebroederstraat 16, Utrecht